Članice Saveza Alpe - Jadran s više od 1,5 milijuna kuna pomažu žrtvama razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije

čačić

Pomoć žrtvama potresa na području Sisačko-moslavačke županije pružaju i članice Saveza Alpe – Jadran, kojim trenutno predsjeda župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Članice Saveza iz Hrvatske i Austrije žrtvama pomažu s više od 1,5 milijuna kuna direktne novčane pomoći.
- Ovim izrazom solidarnosti članice Saveza Alpe-Jadran ponovo su pokazale svrhu postojanja ove organizacije, a to je tijekom više od 40 godina prvenstveno razvoj dobrosusjedskih odnosa i poticanje suradnje među građanima. Ta suradnja podrazumijeva brzu reakciju i pružanje konkretne pomoći u teškim situacijama, kao što je bila ova prirodna katastrofa. Solidarnost, prijateljstvo i osjećaj pripadnosti zajedničkoj kulturi i srednjoeuropskom prostoru upravo u ovakvim trenucima dolaze najviše do izražaja. U ime Saveza želim zahvaliti svim članicama, njihovim građanima i operativnim snagama na pruženoj pomoći u bilo kojem obliku - naglasio je župan Čačić.
Varaždinska županija je Sisačko-moslavačkoj županiji i Gradu Petrinji donirala 250.000 kuna, Primorsko-goranska županija 400.000 kuna, a Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka županija po 200.000 kuna. Istarska i Međimurska županija pomoć su slale u novcu i materijalnim donacijama u suradnji s jedinicama lokalne samouprave. Hrvatske članice su na raspolaganje stavile i interventne sustave operativnih snaga (vatrogasce, hitnu pomoć, službe za zaštitu i spašavanje) te koordiniraju prihvat humanitarne pomoći i potrebne opreme.
Austrijske članice Saveza – Koruška, Gradišće i Štajerska namijenile su svaka po 20.000 eura za pomoć stradalima u razornom potresu. Pomoć od ukupno 60.000 eura (450.000 kuna) rezultat je zajedničke inicijative zemaljskog poglavara Koruške Petera Kaisera i njegovih kolega, Hansa Petera Doskozila iz Gradišća te Hermanna Schützenhöfera iz Štajerske, prenosi austrijski „Kronen Zeitung“.
- Kao susjedi i prijatelji želimo pružiti direktnu i brzu pomoć ljudima pogođenim ovim katastrofalnim potresom. Savez je osnovan upravo s ciljem pružanja direktne potpore projektima i inicijativama stanovnicama naših regija,  a upravo ovom donacijom to i činimo – rekao je Kaiser (Koruška). 
- Mi, Gradišćanski Hrvati, s našim posebno bliskim odnosom u mislima smo sa žrtvama i njihovim obiteljima. Gradišće ovim činom u ovako teškim trenucima izražava solidarnost s Hrvatskom - naglasio je Doskozil (Gradišće).
- Onaj tko brzo pomaže, pomaže dvostruko – naveo je Schützenhöfer  (Štajerska).
Podsjetimo, Savez Alpe-Jadran, pravni je slijednik nekadašnje Radne zajednice Alpe-Jadran, koja je tijekom više od četiri desetljeća postala svojevrstan zaštitni znak za suradnju i razmjenu ideja i pozitivnih iskustava u alpsko-jadranskom području, te uključivanju u procese europske suradnje i europskih integracija, te stvaranje i očuvanje srednjoeuropskog identiteta.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.