Primopredaja donirane opreme OS SAD-a Hrvatskoj ratnoj mornarici

 Primopredaja donirane opreme OS SAD-a Hrvatskoj ratnoj mornarici

U vojarni „Admiral flote Sveto Letica - Barba" Split u srijedu, 16. prosinca 2020. izvršena je primopredaja opreme za obuku i djelovanje protuminskih ronitelja, koju je Hrvatskoj ratnoj mornarici donirala Ratna mornarica SAD-a. 

Riječ je o vrijednoj donaciji koja je nastavak bilateralne suradnje s Oružanim snagama SAD-a i koja za cilj ima razvoj protuminskih sposobnosti HRM-a.

Svečana primopredaja opreme upriličena je u sklopu zajedničkog uvježbavanja pripadnika Voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a i tima iz sastava mornaričkih snaga SAD-a za Europu koja se trenutno provodi u vojarni „Admiral flote Sveto Letica – Barba“.  Donaciji opreme nazočili su komodor Damir Dojkić, načelnik Stožera – zamjenik zapovjednika HRM-a i brigadir Matthew Denny, vojni izaslanik OS SAD-a u RH sa suradnicima.

Komodor Damir Dojkić zahvalio je vojnom izaslaniku OS SAD-a na svoj dosadašnjoj potpori koju RM SAD-a pruža Hrvatskoj ratnoj mornarici. U nastavku je istaknuo kako će i ova značajna oprema unaprijediti proces obuke, doprinijeti razvoju protuminskih sposobnosti te u konačnici jačanju interopreabilnosti HRM-a.     

Tijekom primopredaje provedena je demonstracija uporabe opreme koju su u lučici Poljud zajedno obavili pripadnici HRM-a i RM SAD-a.  

U sklopu provedbe ove aktivnosti, u Zapovjedništvu HRM-a organiziran je i sastanak na kojem se razgovaralo o oblicima buduće bilateralne suradnje, a izaslanstvo OS SAD-a imalo je priliku obići brod OOB-31 „OMIŠ“ i upoznati se s njegovim taktičko-tehničkim mogućnostima.
FOTO: HRM

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.