Čakovcu prihvaćen još jedan projekt vrijedan više od 200 000 eura

Čakovcu prihvaćen još jedan projekt vrijedan više od 200 000 eura

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu danas su  potpisani i dodijeljeni ugovori za sufinanciranje mjera prilagodbe klimatskim promjenama. Između 79 odobrenih projekata je i onaj koji je kandidirao Grad Čakovec. Radi se o  projektu „Krajobrazno uređenje parka kod Doma za starije i nemoćne" (Ulica Matice hrvatske), čija ukupna vrijednost prihvatljivih troškova, uz osamdeset postotno sufinanciranje Fonda iznosi 202.399.02 eura.

Projekt obuhvaća uređenje parka kod Doma za starije i nemoćne u centru Čakovca i nabavu opreme kojom će se pridonijeti razvoju zelene infrastrukture. Cilj projekta je očuvanje i unapređenje zelenog karaktera i identiteta grada, stvaranje prostora prikladnog za život i podizanje kvalitete života. Projekt stvara preduvjete za zdrav okoliš, pridonosi smanjenju klimatskih promjena i očuvanju bioraznolikosti u urbanim sredinama. Postavljanjem standarda za zelene otvorene prostore teži se unapređenju mreže zelenih površina i postizanje veće ekološke ravnoteže te očuvanje društvenih, okolišnih i gospodarskih funkcija.

Kako je ovom prigodom istakla gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini: “Ovim projektom će se urediti nove površine u korist pješaka, biciklista i zelene infrastrukture. Nabavom vreća za zalijevanje stabala – sustav navodnjavanja kap po kap osigurat ćemo učinkovito održavanje dosad zasađenih mladih stabala i stabala koja zahtijevaju pojačano zalijevanje. Kroz nabavu vreća štedimo pitku vodu i osiguravamo izravno kontinuirano zalijevanje stabala.“

Ugovore su uz gradonačelnicu Čakovca Ljerku Cividini preuzeli i župan Međimurske županije Matija Posavec za projekte ozelenjivanje niza površina te razvoj zelene infrastrukture i uređenje parkovne arhitekture i pratećih sadržaja na dječjim igralištima, zatim gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek za sufinanciranje projekta uređenja parka u južnom dijelu grada, nazvan GoGreen II i predsjednik Općinskog vijeća Općine Nedelišće Hrvoje Kolman za projekt pošumljavanja nasipa te uređenje šetnice na sepu u Pušćinama.

Ugovore su im uručili potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.