Europske burze porasle, Britanija u recesiji

Europske burze porasle, Britanija u recesiji

Premda je britansko gospodarstvo uronilo u recesiju, na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili poslovni rezultati kompanija.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,5 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,54 posto, na 7.609 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,68 posto, na 17.060 bodova, a pariški CAC 0,84 posto, na 7.740 bodova. Rast indeksa zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija. Zbog toga je, primjerice, cijena dionice Renaulta skočila gotovo 5 posto.

Zahvaljujući tome, u drugom je planu ostao podatak o padu britanskog gospodarstva u posljednjem lanjskom tromjesečju, drugi kvartal zaredom, zbog čega je zaronilo u tehničku recesiju.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9,30 sati u plusu 0,7 posto, nadoknadivši jučerašnje gubitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji porasle između 0,4 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale, dok se na kineskim burzama i dalje ne radi zbog proslave lunarne nove godine.

Jutros objavljeni podaci pokazali su da je japansko gospodarstvo neočekivano blago palo u posljednjem lanjskom tromjesečju i tako uronilo u recesiju, s obzirom da je to bio drugi kvartal zaredom kako je bruto domaći proizvod (BDP) smanjen.

Singapurski BDP porastao je, pak, slabije nego što su analitičari očekivali

Unatoč tome, cijene su dionica na većini burzi porasle, pa tako prate jučerašnji rast Wall Streeta, gdje je Dow Jones ojačao 0,40 posto, dok je S&P 500 porastao 0,96, a Nasdaq indeks 1,30 posto.

Nakon što su dan prije potonuli više od 1 posto, indeksi su jučer nadoknadili dio gubitaka jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Iz tog je razloga cijena dionice Ubera porasla gotovo 15, a Lyfta oko 35 posto. Rastu S&P 500 i Nasdaq indeksa pridonio je i skok cijena dionica tehnoloških divova Nvidie, Meta Platformsa i Tesle za više od 2 posto.

No, na tržištu nije vladala euforija jer su splasnule nade da će američka središnja banka već u ožujku smanjiti kamatne stope.

Posljednjih mjeseci burzovni su indeksi rasli upravo zahvaljujući špekulacijama da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, i to već od ožujka.

No, nakon što je u utorak objavljeno da je inflacija u siječnju neočekivano porasla na 3,1 posto na godišnjoj razini, rez kamata u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a splasnule su i izgledi za smanjenje kamata u svibnju.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/europske-burze-porasle-britanija-u-recesiji-11357328

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.