Cijene nekretnina napokon bi mogle početi padati!?

CIJENA NEKRETNINA

Iako se gradi diljem zemlje promet nekretninama zbog nerealnih cijena usporava. Prema podacima Porezne uprave lani je u 12 županija zabilježen pad kupoprodajnih ugovora, dok blagi rast ima devet uglavnom kontinentalnih županija. Znači li to da će i cijene nekretnina napokon početi padati.

Visoke cijene stambenih kvadrata i rast kamata mijenjaju trendove na tržištu nekretnina. Samo lani cijene stanova i kuća porasle su u Hrvatskoj za 11 posto u odnosu na godinu prije što je najveći rast među članicama EU-a. Jača i građevinska aktivnost pa je obujam radova lani povećan za 6,5 posto.

Put do vlastite nekretnine i doma iz snova za većinu je Hrvata trnovit, posebice kada cijene četvornih metara divljaju. "Kredit na 26 godina znači do penzije - to je katastrofa", "Mladi ne mogu kupiti stan s ovolikom plaćom" - uobičajene su reakcije.

Varaždin obara rekorde


Varaždin obara hrvatske rekorde i lani bilježi najveći broj kupoprodaja nekretnina. Prodano ih je 1.500 više nego godinu prije.

- Varaždin je poželjan grad za mlade obitelji. Vidljivo je da tržište usporava. Cijene su dostigle maksimum i one stoje, kupaca ima. Ne očekuje se drastičan pad cijena. One se kreću od 2,5 tisuće eura do 4 tisuće po kvadratnom metru, kaže agent za nekretnine Dražen Mesec.

Manje prodanih nekretnina u Dalmaciji i Zagrebu

Prema nepotpunim podacima Porezne uprave, pomama za nekretninama ne jenjava u Šibensko-kninskoj županiji i Istri, dok je primjerice u Zagrebu, Splitskoj i Zadarskoj županiji lani prodano nekoliko tisuća nekretnina manje nego godinu prije. Potražnja u velikim gradovima očito usporava zbog nerealnih cijena.

 

'Morat će doći do korekcija cijena'

 
- Tržišne cijene su poprilično visoke i morat će doći do korekcija. Znači, doći će u nekom dijelu i do pada cijena određenih nekretnina. Nešto bolje će se držati novogradnja jer nje nedostaje, kaže predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović.

Isto kaže i vlasnica agencije za nekretnine iz Splita Jasminka Biliškov. Očekuje se da će se cijene zadržati na kvalitetnim lokacijama, dok će padati "na rubnim lokacijama i za rabljene stanove". Iako se gradi posvuda, samo metropoli nedostaje barem deset tisuća stanova.

 

Koliko morate raditi da bi kupili kvadrat stana?!

- Znate koliko morate raditi da bi kupili kvadrat stambenog prostora?! Tu će se morati kroz stambenu politiku riješavati pitanje priuštivog stanovanja i drugih oblika, a ne nužno samo putem kupoprodaje, smatra Ranilović.

Građevinari su lani imali više posla nego godinu prije i samo opseg radova na zgradama povećan je za 9 posto.

- Ako će nešto u ovoj godini biti drugačije nego lani to je jačanje biznisa, ulazak novih investitora i veća građevinska aktivnost po svim segmentima, kaže direktorica Colliers Hrvatska Vedrana Likan.

Slovenci su prvi put pretekli Njemce po broju kupljenih nekretnina u Hrvatskoj. Naša zemlja u Europi i dalje drži neslavni rekord dvoznamenkastog rasta cijena, a one pak najviše padaju u Luksemburgu i Njemačkoj.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/cijene-nekretnina-napokon-bi-mogle-poceti-padati--11335305

DP 2024 - DRELE

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.