Hoće li trgovci sniziti cijene hrane? Peruško: Mjere u naredna dva dana

Hoće li trgovci sniziti cijene hrane? Peruško: Mjere u naredna dva dana

U Ministarstvu gospodarstva počeli su sastanci s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Na sastanak je pozvano 10 trgovačkih lanaca radi razgovora o vraćanju cijena određenog broja proizvoda na razinu s kraja prošle godine. 

Prvi je sastanak s ministrom Filipovićem održao Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

- Imali smo vrlo korektan razgovor s ministrom Filipovićem. Razgovarali smo o potencijalnim mjerama. Razgovor ide u dobrom smjeru. Mislim da će u naredna dva dana bit dogovorene mjere, rekao je Peruško.

Na novinarsko pitanje jesu li spremni da se cijene vrate na razinu s kraja prošle godine, ponovio je kako je razgovor bio korektan i kako će sačekati prijedlog, odnosno da će podržati "ono što je manje više razgovarano danas".

- Razgovor je bio u konstruktivnom tonu. Nije bio zahtjev ministra na način da vratimo cijene od 31.12., ali je bilo govora o cijenama od 31.12., što je sve na njih utjecalo i što je moguće učiniti da se neke od cijena smanje, rekla je nakon sastanka Daliborka Kranjčić iz KTC-a.

Filipović je u ponedjeljak rekao kako je s nekim trgovcima već razgovarao i kako postoje trgovci "koji su svjesni da trebaju preuzeti dio odgovornosti kada se govori o visini cijena".

Kazao je kako vjeruje da će se postići dogovor.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako žele da trgovački lanci naprave poteze koji će omogućiti da se snize cijene određenih proizvoda, koje, kako je rekao, nisu rasle zbog uvođenja eura. Smatra i kako ne bi trebalo dugo trajati da se dogovore s trgovcima oko snižavanja cijena proizvoda.

- Želimo da se i s njihove strane naprave potezi. Možda ne moraju svi ići na godišnji odmor na najskuplje destinacije, možda ne moraju ići na ručak u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan i kupiti temeljne proizvode koji su dio košarice i upravo je u tome ključ tih razgovora s trgovačkim lancima, koji su nevezani od paketa mjera.

Mediji pišu da će Ministarstvo gospodarstva tražiti od velikih trgovaca da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica koje se nalaze u aplikaciji "Kretanje cijena" i to na one razine koje su bile na dan 31. prosinca prošle godine.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/trgovci-cijene-hrane-11030708

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.