​Butković: Odluka o dizanju cijena telekomunikacijskih usluga nije dobra

​Butković: Odluka o dizanju cijena telekomunikacijskih usluga nije dobra

Odluka o dizanju cijena telekomunikacijskih usluga nije dobra, izjavio je u četvrtak potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i i infrastrukture Oleg Butković i najavio razgovor telekomom A1 koji je najavio poskupljenje od 1. srpnja.

Butkovićeva izjava uslijedila je nakon što je A1 u četvrtak najavio da će od 1. srpnja primijeniti indeksnu klauzulu i od tada povećati cijene za 8,5 posto za mjesečne naknade tarifa, paketa i opcija.
 
HT i Telemach za sada su još bez odluke o postotku i datumu primjene indeksne klauzule.
 
"Ne znam što se sada tu događa. Moram pozvati tog jednog teleoperatera na razgovor, da vidimo, nije bilo o tome riječi", rekao je Butković..
 
"Mislim da u ovom trenutku to još uvijek nije dobra odluka", dodao je.
 
Podsjetio je da su telekomi na temelju odluke HAKOM-a krajem prošle godine dali zahtjev za usklađivanje cijena odnosno uvođenje indeksne klauzule, no to po njegovoj ocjeni nije bilo prihvatljivo "u trenutku vala poskupljenja nakon uvođenja eura".
 
"Sve smo ih zvali i bio je dogovor da se nikakvo poskupljenje neće dogoditi", kaže Butković.
 
Indeksna klauzula znači da telekomi tijekom godine mogu uskladiti cijene, najviše za iznos prosječne inflacije u prošloj godini. Taj prosjek za 2022. je 10,8 posto. Telekomi o tim promjenama moraju obavijestiti korisnike najmanje 30 dana prije početka primjene.
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.