Ministar Primorac dao novu šansu mirovinskim fondovima da preuzmu dio Fortenove: Evo što se zbilo zadnji put

Ministar Primorac dao novu šansu mirovinskim fondovima da preuzmu dio Fortenove: Evo što se zbilo zadnji put

Iako HANFA već šest mjeseci provodi nadzor nad AZ Mirovinskim fondom, jer je naprasno i mimo volje vlasti odlučio povući se iz preuzimanja udjela Sberbanka u Fortenovoj, ministar financija Marko Primorac pružio im je novu šansu. Naime, prije nekoliko dana je izjavio da ne bi imao ništa protiv kad bi mirovinski fondovi preuzeli udjel nizozemske tvrtke MidCO b.v., koja je na prodaju i u čijem je vlasništvu Fortenova.

akon što je protekle srijede stigla vijest da se prodaje nizozemska tvrtka MidCO b.v. u čijem je vlasništvu Fortenova grupa d.d., ministar financija Marko Primorac ponovno je otvorio mogućnost da mirovinski fondovi preuzmu taj udjel u kompaniji.

Podsjetimo, nakon što su udjeli ruskog Sberbanka u Fortenovi stavljeni na bubanj, konzorcij četiriju naših mirovinskih društava pripremio je ponudu. No, u zadnji čas sve je stopirao AZ Mirovinski fond, odbivši sudjelovati u otkupu, o čemu smo već pisali. Nakon toga Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) pokrenula je nadzor nad AZ Mirovinskim fondom, koji, kako doznaje novinarka N1 Đurđica Klancir, još uvijek nije dovršen.

Propao veliki biznis mirovinskih fondova: Trebali su preuzeti veliki udjel u Fortenovi, ali su Nijemci povukli kočnicu

Vlada je prošle jeseni aktivno sudjelovala u pronalaženju rješenja za izbacivanje Sberbanka iz Fortenove. Premijer Andrej Plenković je tada sipao žuč, jer je nakon odbijenice fondova, službenu ponudu poslao saudijski investitor Saif Al-Qedbi. No, on je označen kao izvor ruskog kapitala, zbog čega je zatražena blokada transakcije.

IZTVOR: mirovina.hr/Milan Dalmacija

Fortenova | Foto: Screenshot: YouTube/Fortenova

https://www.hia.com.hr/administrator/index.php?option=com_k2&view=item

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.