Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom

Cijene nafte porasle četvrti tjedan zaredom

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, jer se očekuje rast potražnje, ponajviše iz Kine, dok OPEC i njegovi saveznici ograničavaju proizvodnju.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 1,5 posto, na 86,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,4 posto, na 82,50 dolara.

Rast cijena četiri tjedna zaredom nije zabilježen još od lipnja prošle godine, a posljedica je naznaka jačanja potražnje.

Prošloga je tjedna, naime, Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila da će potražnja za naftom ove godine porasti za 2 milijuna barela dnevno i dosegnuti rekordne razine od gotovo 102 milijuna barela dnevno, najvećim dijelom zahvaljujući oporavku kineske potražnje nakon ukidanja covid mjera.

Ponuda bi se, pak, po procjenama agencije, do kraja godine trebala smanjiti za 400 tisuća barela dnevno, s obzirom na očekivano povećanje ponude neovisnih proizvođača za milijun barela dnevno, a smanjenje ponude iz OPEC-a za 1,4 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) procijenila je, pak, u četvrtak da bi se potražnja tijekom ljeta mogla smanjiti, ako povećane kamatne stope u SAD-u ometu uobičajenu ljetnu sezonu vožnje, a rafinerije u Kini ne pojačaju nabavu nafte.

Cijene u plusu od početka godine


Potporu cijenama pružilo je i slabljenje dolara. To, naime, potiče potražnju za naftom jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Kako se očekuje da će zbog popuštanja inflacijskih pritisaka u SAD-u američka središnja banka uskoro završiti ciklus povećanja kamata, vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga je tjedna pala peti tjedan zaredom.

Zbog toga je polovicom tjedna dolarov indeks zaronio na samo 100,78 bodova, najnižu razinu od travnja prošle godine.

Podršku cijenama pružio je u petak i podatak koji najavljuje smanjenje proizvodnje nafte u SAD-u.

Prema izvješću kompanije Baker Hughes, broj aktivnih naftinih postrojenja pao je treći tjedan zaredom, za dva, na ukupno 588 postrojenja, najnižu razinu od lipnja prošle godine.

Zahvaljujući rastu četiri tjedna zaredom, sada su cijene nafte u plusu od početka godine. Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na početak godine porasla 0,4, a na američkom 2,8 posto.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/bauk-do-ina-e-sam-mislio-da-je-granica-ispod-milijarde-ali-sad-vidim-da-je-iznad-10720509

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.