Kuskunović: Korporacije na inflaciji i rastu cijena zarađuju velike profite

KUSKUNOVIĆ

Poskupljenje hrane. Iako globalne cijene hrane mjesecima padaju, hrvatski se potrošači nastavljaju boriti s velikim poskupljenjima dok mnogi žive na akcijama. Kilogram paprike babure plaćamo približno isto kao kilogram svinjetine. Koji su tomu razlozi? Što nas čeka za Uskrs i što je s cijenama svinjetine? Gosti: član uprave Enna Fruit, Tomislav Đurić, predsjednik udruženja trgovine HGK Ivica Katavić i poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović.

Kilogram zelene paprike stoji gotovo 3,50 eura, a Tomislav Đurić ističe da je mnogo faktora koji utječu na ta poskupljenja. Treba napomenuti da smo mi u ovom dijelu godine dominantno okrenuti uvoznoj robi. Tako da puno eksternih faktora utječe tu cijenu, objasnio je. O paprici kaže da je to kultura koja ovisi o energetskim poskupljenjima jer velik dio proizvoda dolazi iz plastenika te su troškovi grijanja skuplji nego prošle sezone. 

- Najviše u rastu cijena prednjače luk i krumpir koji su više od pedeset posto u rastu, dodao je.

Cijene za Uskrs

Uspoređujući cijene u katalozima od prošle godine za Uskrs, vidljivo je da su cijene porasle za trideset posto. Na pitanje što je s jajima i što možemo očekivati od cijena za Uskrs, Katavić odgovara da nas mogu očekivati nove cijene koje su u najavi već dva mjeseca. -Mislim da je ovo sad što se događa posebno kada su poljoprivredni proizvodi u pitanju rezultat višegodišnje frustracije poljoprivredne proizvodnje, istaknuo je Katavić.
Dodaje da je razlog te frustracije nezadovoljstvo u cijenama. Prisutno je više godina u poljoprivredi jer su poljoprivredni radnici nezadovoljni cijenama pšenica, kukuruza, krumpira, mlijeka, jaja i tako dalje.
- Poljoprivrednici nisu sve te godine uspjeli dovesti do zadovoljenja cijena jer se događao uvoz. Onda se dogodio rat u Ukrajini i to je bio povod da se cijene dignu i cijene su se nastavile dizati, iako na tržištu Europe padaju i bit će vrlo interesantno što će se dogoditi kada krene žetva, jer kod žetve je vrlo vjerojatno da će nam se spojiti žetva od prošle godine sa žetvom od ove godine i vidjet ćemo što će biti s cijenama. Mislim da su cijene trebale ići gore, ali ne toliko. Realno, trebalo je to sagledati i vratiti jedan dio cijena nazad. Nije realno to poskupljenje, rekao je.

 ''U cijelom lancu su velike korporacije koje zarađuju velike profite''

Kuskunović kaže da je u jednom dijelu poskupljenje cijena realno, a u drugom nije. - Realno je u onom dijelu zato što su svi troškovi svima rasli, kazao je.Ističe da je aktualno u svjetskim medijima, pogotovo jer je prošli tjedan britanski Guardian objavio da najviše stradaju proizvođači i potrošači. - U cijelom lancu su velike korporacije koje zarađuju velike profite na ovoj inflaciji i na rastu ovih cijena, istaknuo je.Ističe da treba potaknuti proizvodnju i da Hrvatska ovisi o uvozu. 

- U ovim kriznim situacijama moramo podizati proizvodnju jer je to jedini način da budemo sigurni da ćemo hrane imati, kazao je Kuskunović.

 Cijene svinjetine 

Svinjski but je poskupio primjerice deset posto, a u trgovinama se prodaje umanjen za tih deset posto, na pitanje hoće li te cijene ostajati takve, Katavić odgovara:

- Mislim da kada su akcije u pitanju da dolazimo u novi trend koji se događa i u proizvodnji u uvozu, a to je da se dignu cijene da bi se mogla dati akcija. To je jedna činjenica koja je vidljiva na našim policama. Znači da roba koja se uveze da se cijene podignu i da se stavi akcija da bi se lakše prodavalo, objasnio je.

 IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/kuskunovic-u-cijelom-lancu-su-velike-korporacije-koje-zaraduju-velike-profite-na-ovoj-inflaciji-10683642

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.