Strelovit rast izvoza nakon CETA-e

Strelovit rast izvoza nakon CETA-e

„Prilike su se napokon počele koristiti, o čemu najbolje svjedoči naš udvostručen izvoz u Kanadu. Samo u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježen je rast hrvatskoga izvoza od 100 posto, na gotovo 80 milijuna dolara. Vrata za snažniju suradnju odškrinule su vrijedne ruke hrvatskoga iseljeništva s više od 250 tisuća ljudi, a trgovinski sporazum CETA ta je vrata širom otvorio“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović povodom obilježavanja prve godišnjice stupanja na snagu gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade (CETA) kojim su se ukinule carinske stope za gotovo sve proizvode koje Hrvatska izvozi u Kanadu.

Hrvatska je bila treća zemlja koja je ratificirala CETA-u, a tim sporazumom su se ukinule carine za 99.6 posto europskih i 99.4 posto kanadskih tarifnih linija. U to spadaju i carine na najznačajnije hrvatske izvozne proizvode, poput namještaja (s 9,5 na 0 posto), aluminija (sa 6,5 na 0 posto) te tekstila (s 18 na 0 posto). Kanada je također ukinula carine za 90.9 posto poljoprivrednih tarifnih linija, s tim da su od liberalizacije izuzeti piletina, puretina, jaja i proizvodi od jaja.

„Kanada bi željela povećati svoju trgovinu i ulaganja sa zemljama EU-a, uključujući i Hrvatsku, a CETA je važan alat u postizanju tog rezultata. Pomoću ovoga sporazuma EU i Kanada će uspostaviti trajne temelje za rast odnosa koji će pridonijeti zajedničkom napretku“, izjavio je predsjednik kanadskog parlamenta Geoff Regan.

„Ključna prednost CETA-e je golema ušteda za poduzetnike od preko 600 milijuna eura. Osim toga, ovaj ugovor je omogućio poduzećima izvan Kanade sudjelovanje u procesima javne nabave. Radi se o jednom od najnaprednijih trgovinskih sporazuma, on je instrument za rast u korist europskih građana, a to pokazuje i rast izvoza EU u Kanadu od 9 posto otkad je stupio na snagu“, kazao je voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk kazao je kako je CETA povijesni sporazum koji je otvorio velike mogućnosti hrvatskim i kanadskim poduzetnicima i investitorima da razviju bolju ekonomsku suradnju. „Posjetom delegacije kanadskoga parlamenta želimo poslati poruku hrvatskim biznismenima da je sada pravo vrijeme za poslovanje s Kanadom“, rekao je Maksymiuk.

Predsjednik Kanadsko-hrvatske poslovne mreže (CCBN) Joe Bašić naglasio je kako će ovaj sporazum potaknuti mnoge hrvatske tvrtke da se usredotoče na razvoj budućih gospodarskih aktivnosti s Kanadom. „Siguran sam da će se gospodarski odnosi dviju zemalja u budućnosti dodatno poboljšati jer CETA pruža nove mogućnosti za povećanje trgovine“, izjavio je Bašić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je kako diplomatski odnosi s Kanadom pokazuju da politika može pozitivno utjecati na gospodarske odnose država. „Ekonomske brojke strelovito rastu, a to je uglavnom zahvaljujući CETA-i. Hrvati koji žive u Kanadi su jedna posebna grupa ljudi, vrlo ponosna na svoje porijeklo, ali i svoju tamošnju državu. Vrlo su ugledni i značajno pridonose razvoju odnosa između Hrvatske i Kanade“, zaključio je Jandroković.

U razdoblju od 1993. do kraja drugog tromjesečja 2018. prema podacima HNB-a, Kanada se  nalazi na 28. mjestu po izravnim ulaganjima u Hrvatsku koja kumulativno iznose 6,4 milijuna eura. Mogućnosti za proširenje gospodarske suradnje leže u povećanju kanadskih ulaganja u Hrvatsku, zatim u naftnom sektoru i infrastrukturnim projektima u Kanadi, u turizmu, energetici, prehrambenoj i drvnoj industriji te elektroindustriji.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.