Novcem iz EU fondova proizvođač Old Pilot’sa znatno širi proizvodnju

Novcem iz EU fondova proizvođač Old Pilot’sa znatno širi proizvodnju

Tvrtka Duh u boci, koja proizvodi jedan od najboljih džinova na svijetu Old Pilot’s, dobila je 1,4 milijuna kuna sredstva iz EU fondova za širenje svojih proizvodnih kapaciteta, rečeno je u utorak na predstavljanju planova te destilerije na kojem je bio nazočan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Tvrtka Duh u boci je u fazi transformacije iz jedne male, lokalne, mikrodestilerije u globalnu svjetsku firmu i želimo se pozicionirati kao jedan od deset najboljih svjetskih proizvođača premium jakih alkoholnih pića u svijetu", rekao je jedan od dvojice suvlasnika Duha u boci, Tomislav Anadolac.

Izjavio je i da izlaskom na strana tržišta, u toj tvrtki postoji potreba za dodatnim širenjem poslovanja i privlačenja određenih sredstava, pa su prijavom na EU fondove dobili sredstva kojima će proširiti kapacitete proizvodnje. Njihov projekt, na temelju kojeg su odobrena sredstva EU fondova za digitalnu i zelenu tranziciju, ukupno je vrijedan 3,8 milijuna kuna, pri čemu je bespovratno odobreno 1,4 milijuna kuna.

Sljedeće godine tvrtka namjerava povećati broj zaposlenih, sa sadašnja tek dva zaposlenika. Također, sadašnju proizvodnju od 30 tisuća boca godišnje žele u sljedećih pet godina povećati na pola milijuna. Osim u EU, svoje proizvode izvoze i na tržišta Azije, Australije i SAD-a.

Anadolac je istaknuo i da je džin proizvod s kojim su krenuli, no i da šire proizvodnju na votku, a uskoro će na tržište plasirati i viski.

Tu tvrtku su krajem 2017 osnovali Anadolac i Hrvoje Bušić. Prva boca džina proizvedena je u srpnju 2018. godine, a već u srpnju 2019. Duh u boci osvaja nagradu za najbolji džin na svijetu u kategoriji London Dry, na International Wine & Spirit Competition u Londonu.

Ministar Ćorić rekao je kako je fasciniran sa svime što je vidio u destileriji Duh u boci. "Drago mi je da smo u proteklom razdoblju imali priliku njihov proizvodni kapacitet ojačati sufinanciranjem temeljem našeg natječaja koji je bio proveden prije šest-sedam mjeseci, putem kojeg smo im omogućili prije svega dizanje tehnološke razine u dijelu proizvodnog procesa, a samim time i povećanje proizvodnje", kazao je Ćorić.

Ćorić: Dođe li do eskalacije cijena goriva, razmišljat ćemo o reakcijama

Na upit novinara o rastu cijena goriva, Ćorić je rekao da je evidentno da su se cijene korigirale s današnjim danom. "Obzirom da prosjek jednog tjedna utječe na nove cijene, sljedeći utorak će se znati što će se događati. Ukoliko dođe do značajnije eskalacije, onda ćemo razmišljati o eventualnim reakcijama", zaključio je Ćorić.

Cijene naftnih derivata na benzinskim postajama u Hrvatskoj od utorka su povećane, i to od dvije do tri lipe za osnovni dizel te od 18 do 28 lipa za osnovni eurosuper, što je posljedica rasta cijena nafte na svjetskom tržištu. Tražilica najjeftinijih goriva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pokazuje da cijena benzinskog goriva eurosuper 95 jutros najčešće iznosi 11,10 kuna po litri, što je 18 lipa više od prošlotjedne cijene. S druge strane, osnovni dizel stoji 11 kuna, što je dvije do tri lipe više nego prošli tjedan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.