OPG-ovci na Plitvicama potpisali 162 ugovora vrijedna 85 milijuna kuna

Plitvice - Investicije

Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je danas, 26. veljače 2019. godine na Plitvičkim jezerima, interaktivnu radionicu za poljoprivrednike kojima su odobrena sredstva za projekte iz operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ i 7.4.1. izgradnja dječjih vrtića iz Programa ruralnog razvoja RH.
 
Na radionici su potpisana 162 ugovora o financiranju vrijedna 85 milijuna kuna, a sredstva će biti utrošena za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu te izgradnju i rekonstrukciju vrtića.
 
Radionicu su vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, i Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra. Kroz radionicu poljoprivrednici su upoznati s osnovnim pravilima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte.
 
Ministar Tolušić nakon radionice odgovarao je na pitanja  poljoprivrednika, predstavio Plan natječaja za 2019. godinu te pojasnio svoje viđenje poljoprivrede u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU od 2021. do 2027. godine.
  

„Nema te poslovne ideje koju ne možete ostvariti ako je gradite na dobrim temeljima. Jedan od boljih temelja je traženje financiranja tih ideja u EU fondovima jer Europa ulaže u isplative, održive i uspješne projekte. S ugovorima koje ste danas potpisali vi ste odlučili svoju budućnost graditi u ruralnim područjima, vi ste snaga ove zemlje i pokretač pozitivnih promjena. Teško se danas odlučiti biti negdje vezan 5, 10 ili 20 godina. Za to je potrebno volje, želje, hrabrosti i vizije. Vi imate sve to, a Program ruralnog razvoja pruža vam mogućnost rasta i razvoja vaših ideja. Danas ste dobili ugovore za mlade poljoprivrednike, sutra ćete htjeti biti veći, proširiti proizvodnju, uvesti preradu, kupiti dodatnu mehanizaciju, educirati se… financiranje svih tih potreba možete pronaći u Programu ruralnog razvoja.“ 


– izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić na Plitvicama.
 
Mladi poljoprivrednik kojem je poljoprivreda osnovna djelatnost i korisnik je operacije 6.1.1., ovim ugovorom dobiva 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, odnosno 100% potpore za cijeli niz aktivnosti koji doprinose razvoju gospodarstva, od kupnje poljoprivrednog zemljišta i alata, podizanja novih nasada, izgradnju prostora za izravnu prodaju svojih proizvoda, i sl. Operacija je namijenjena i onima kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, a takvi mogu ostvariti potporu od 20.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.
 
Do sada je na sva tri raspisana natječaja za tip operacije 6.1.1. ukupno ugovorena potpora za 835 korisnika, a ugovoreni iznos potpore je 308.689.875,00 kuna.  S obzirom na to da se korisnicima potpora isplaćuje u tri rate tijekom razdoblja od najduže 36 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora o financiranju  do sada je isplaćena potpora u iznosu od 182.866.185,40 kuna za 622 korisnika.
 
Operacija 6.2.1. namijenjena je onima koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti pa će ugovoreni novac iskoristiti za npr. mehaničarske radnje, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika, čuvanja djece te starijih i nemoćnih osoba. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.