Sjedinjene Američke Države prepoznale potencijale Međimurja

MeetUS Međimurje

U okviru novog programa pod nazivom „MeetUS“, diplomati i  djelatnici Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu obilaze hrvatske gradove i županije kako bi u susretima s čelnicima institucija i gospodarskih subjekata vidjeli konkretne mogućnosti unapređenja suradnje na području obrazovanja, gospodarstva, kulture, turizma.

Izaslanstvo na čelu s Matthewom J. Garretom primio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je izrazio zadovoljstvo što je projekt krenuo upravo u Međimurju. "Iako najmanja, Međimurska županija predvodnica je brojnih pozitivnih trendova, poglavito na području gospodarstva i novih tehnologija. Najviše ulažemo u obrazovanje jer to smatramo najsigurnijim i najboljim ulogom za bolju budućnost naših stanovnika." Župan je nadodao da je Međimurje izrazito otvorena sredina koju uz ljude visokih radnih i moralnih osobina krase i prelijepa priroda i bogato povijesno nasljeđe te je u službeni  posjet pozvao veleposlanika Roberta W. Kohorsta.

2019. Garret kazao je da Međimurska županija nije slučajno prva regija u Republici Hrvatskoj koju djelatnici posjećuju u okviru novoga "MeetUS" programa Veleposlanstva. Oduševljen viđenim u Međimurju kazao je kako se nada da će i u drugim dijelovima Hrvatske susretati isto tako obrazovane, pozitivne, vrijedne ljude te je uvjeren da mogućnosti za suradnju ima, ocjenivši investicijsku klimu u Međimurju iznimno pozitivnom. "Američki ulagači u LPT u Prelogu  izrazito su zadovoljni poslovanjem u Vašoj županiji te su zasigurno zbog izrazito pozitivnih iskustava i jedni od najvećih promotora Međimurja u poslovnom svijetu i među potencijalnim američkim investitorima." Najavio je i kvartalne posjete u 2019. godini kao i mogući posjet Veleposlanika.

Pored sastanka sa Županom, djelatnici Veleposlanstva SAD-a posjetili su i gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu gdje su se susreli sa učenicima i djelatnicima s kojima su razgovarali  o razlikama i sličnostima dviju kultura, obrazovnog sustava te svakodnevnom životu mladih. Prvi posjet su završili obilaskom pivovare "Lepi dečki" gdje je im predstavljen uspješan model malog poduzetništva i proces proizvodnje craft piva.

Tijekom sljedećih posjeta, djelatnici Veleposlanstva SAD-a nastojat će se upoznati sa što više primjera dobre prakse u NGO sektoru, kulturi, turizmu, obrazovanju i gospodarstvu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.