EIF i HBOR pokreću novi program vlasničkih ulaganja u Hrvatskoj za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije

EIF i HBOR pokreću novi program vlasničkih ulaganja u Hrvatskoj za MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije

Europski investicijski fond (EIF) i HBOR pokreću program ulaganja [CROGIP] u vrijednosti od 70 milijuna EUR za potporu brzorastućim malim i srednjim poduzećima te poduzećima srednje tržišne kapitalizacije koja su osnovana i posluju u Hrvatskoj. Program ulaganja podupire Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), koji je okosnica Plana ulaganja za Europu.

Programu je prethodilo pokretanje programa CVCI ESIF Hrvatska u lipnju 2018. Fond su razvili EIF i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a Republike Hrvatske kako bi se riješio problem manjka financijskih sredstava u ranoj fazi u Hrvatskoj. Za program CVCI predviđena su sredstva u iznosu od 35 milijuna EUR, a provodit će se u obliku fonda poduzetničkog kapitala s komponentom za ubrzavanje ulaganja u početnoj fazi. Program CROGIP dodatni je program koji upotpunjava cjelovitu strategiju za Hrvatsku te je usmjeren na vlasnička ulaganja u kasnijoj fazi, na mala i srednja poduzeća te poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Za financiranje tog zajedničkog programa EIF i HBOR izdvojit će svaki po 35 milijuna EUR, a očekuje se da će se ukupnim izdvojenim sredstvima u iznosu od 70 milijuna EUR potaknuti dodatna ulaganja iz privatnog sektora u vlasničke fondove. Jedan je od ključnih ciljeva programa pružiti potporu osnivanju upravitelja fondova koji će znatan dio svojih ulaganja usmjeravati u hrvatske MSP-ove i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

EIF će upravljati programom [CROGIP] te mobilizirati sredstva putem ulaganja u fondove i zajedničkih ulaganja u ciljna društva. Program nije ograničen na pojedine sektore. U okviru programa ulaganja  također će se nastojati pružiti potpora novoosnovanim timovima u Hrvatskoj i posebno usmjerenima na Hrvatsku, pozivom na iskaz interesa u cilju odabira odgovarajućih upravitelja fondova. [CROGIP] je program financiranja koji je pokrenuo EIF u okviru platforme za vlasnička ulaganja EIF-a i nacionalnih razvojnih institucija, čiji su članovi osnivači i EIF i HBOR, te Plana ulaganja za Europu u suradnji s nacionalnim razvojnim institucijama EU-a.

Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: Vlasnički fondovi imaju ključnu ulogu u osiguravanju boljeg pristupa europskih malih i srednjih poduzeća financijskim tržištima. Iznimno sam zadovoljan što Plan ulaganja podupire ovaj novi program, kojim će se poduprijeti ulaganja i potaknuti zapošljavanje u Hrvatskoj.

Glavni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert izjavio je: Iznimno mi je zadovoljstvo potpisati novi program vlasničkih ulaganja u vrijednosti od 70 milijuna EUR za potporu hrvatskim poduzećima s visokim potencijalom rasta. Novim sporazumom poduprijet će se razvoj održivog tržišta privatnog vlasničkog kapitala u Hrvatskoj i privući privatni ulagači na hrvatsko tržište, i to tako što će se nacionalnim i međunarodnim upraviteljima fondova pomoći u usmjeravanju prema MSP-ovima i poduzećima srednje tržišne kapitalizacije. Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, izjavila je: Sporazum koji smo danas potpisali nastavak je razvoja poduzetničkog kapitala u Republici Hrvatskoj koji podupire i pokreće HBOR kao razvojna banka radi uspostave neovisnog funkcioniranja financijskog tržišta te vrste.

O Europskom investicijskom fondu: Europski investicijski fond (EIF) dio je Grupe Europske investicijske banke. Njegova je glavna misija europskim mikropoduzećima te malim i srednjim poduzećima olakšati pristup financiranju. EIF osmišljava i razvija rizični kapital i kapital za rast, jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na taj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU-a za poticanje inovacija, istraživanja i razvoja, poduzetništva, rasta i zapošljavanja. O Planu ulaganja za Europu: Plan ulaganja za Europu, odnosno Junckerov plan, jedan je od glavnih prioriteta Europske komisije. Usmjeren je na poticanje ulaganja u cilju zapošljavanja i rasta, i to pametnijim korištenjem novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanjem prepreka za ulaganja te osiguravanjem vidljivosti i tehničke pomoći za investicijske projekte.

Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) središnji je stup Junckerova plana. Njegovo jamstvo u slučaju prvog gubitka omogućuje Grupi EIB da ulaže u više projekata i u rizičnije projekte. EFSU već pokazuje konkretne rezultate. Očekuje se da će se projektima i sporazumima dosad odobrenima za financiranje u okviru EFSU-a mobilizirati ulaganja u vrijednosti većoj od 371 milijarde EUR, od čega 998 milijuna EUR u Hrvatskoj, te poduprijeti otprilike 856 000 MSP-ova u svih 28 država članica.

Izvor: Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.