Ministar financija Marić: Hrvatska ima velika očekivanja od novog investicijskog programa InvestEU

Ministar financija Marić: Hrvatska ima velika očekivanja od novog investicijskog programa InvestEU

"Hrvatska ima velika očekivanja od predloženog programa InvestEU, koji je namijenjen za poticanje inovacija i stvaranje radnih mjesta u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju od 2021. do 2027. godine", izjavio je u Bruxellesu ministar financija Zdravko Marić, gdje je sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica Europske unije na kojem je jedna od tema bila i novi program InvestEU.

Novi InvestEU program je zamjena za sadašnji Europski fond za strateška ulaganja koji je uspostavljen nakon financijske krize. Riječ je o nastavku Plana ulaganja za Europu, poznatom kao ”Junckerov plan”.

Novi program objedinjuje financiranje iz proračuna EU-a u obliku kredita i jamstava. U skladu prijedlogom Europske komisije iz proračuna EU-a osiguralo bi se jamstvo u iznosu od 38 milijardi eura za potporu strateški važnim projektima diljem EU-a. Europska komisija očekuje da će se fondom InvestEU privlačenjem privatnih i javnih ulaganja potaknuti dodatna ulaganja u iznosu većem od 650 milijardi eura diljem EU-a od 2021. do 2027.

Trenutačno postoji 14 različitih instrumenata za poticanje investicija, od kojih je glavni Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), pokrenut u lipnju 2015. godine, a produljen u prosincu 2017.

"Hrvatska je do sada iskoristila negdje oko 250 milijuna eura iz Junckerova plana. Možemo sada govoriti je li to dovoljno, je li moglo više ili manje, ali činjenica je da tih 250 milijuna eura vuče još nekih milijardu eura investicija. Sigurno je da imamo velika očekivanja i od ovoga programa InvestEU", rekao je Marić.

Mogućnosti za privatni sektor

Istaknuo je da se u Hrvatskoj s Junckerovim planom otvorio prostor i za privatni sektor.

"Neke od privatnih kompanija su uspješni korisnici Junckerova plana i to je na neki način i pozivnica i ostalima da se uključe", dodao je.

Naglasio je potrebu da se radi na svim razinama od lokalne do državne, kao i u slučaju korištenja sredstava iz europskih fondova.

"Treba olakšavati uvjete i ne komplicirati dodatno procedure. Jednostavno, svima biti na usluzi po pitanju sastavljanja projekata, da se ti projekti što prije osmisle i što bolje povlače sredstva. Jedino je to garancija i preduvjet da Hrvatska može koristiti više sredstava iz InvestEU-a, ali i općenito iz
europskih fondova", poručio je.

Prema prijedlogu programa InvestEU-a, tri četvrtine jamstava osiguravala bi Europska investicijska banka (EIB), a ostalu četvrtinu, promocijske odnosno razvojne banke. U hrvatskom slučaju to je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR).
 
Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.