Gradonačelnik Bosilj: Na lokaciji reciklažnog dvorišta 2 na Motičnjaku građani će moći predati 51 vrstu različitog otpada

Gradonačelnik Bosilj: Na lokaciji reciklažnog dvorišta 2 na Motičnjaku građani će moći predati 51 vrstu različitog otpada

Motičnjak u Varaždinu postat će veliki centar za gospodarenje otpadom u Varaždinu. Tome u prilog ide i novootvoreno reciklažno dvorište broj dva otvoreno u ponedjeljak u krugu dosadašnjeg reciklažnog dvorišta, a ukupna površina za to namijenjenog prostora iznosi oko 4000 metara četvornih. Službeno su reciklažno dvorište broj dva pustili u rad gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i Zoran Svetec, direktor gradske tvrtke Čistoća, ovlaštenog davatelja usluge, odnosno tvrtke koja će upravljati reciklažnim dvorištem.

Otvaranju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Bogović i Tihana Marić, predstavnici izvođača radova Darko Varga iz MEPRO d.o.o., Goran Branberger iz tvrtke Tehnix d.o.o., glavni nadzorni inženjer Darko Brezovec te pročelnik UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Grada Varaždina Vlado Podbrežnički.

Gradonačelnik Bosilj u toj prigodi je naglasio da Grad Varaždin u proteklih nekoliko godina radi značajne iskorake u području gospodarenja otpadom, a jedan od njih je i otvaranje Reciklažnog dvorišta 2. „Svi gradovi s više od 25 tisuća stanovnika moraju imati barem dva reciklažna dvorišta i time je Grad Varaždin ispunio svoju obvezu. Ova je investicija vrijedna 1.088.000,00 EUR, pri čemu se zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je sufinancirao troškove u vrijednosti 453.000,00 EUR sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Uspjeli smo dobiti i nešto više od 153 tisuće EUR od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Time proizlazi da je projekt oko 60 posto sufinanciran od EU i države, a 40 posto od Grada. Grad Varaždin je izgradio i pristupnu prometnicu reciklažnom dvorištu.“ – rekao je gradonačelnik.

 Naglasio je da je uz otvorenje ovog reciklažnog dvorišta upravo objavljen i natječaj za upravitelja Sortirnice Varaždin te će ovo područje na Motičnjaku postati veliki centar za gospodarenje otpadom u Varaždinu: „Na ovoj lokaciji reciklažnog dvorišta građani će moći predati 51 vrstu različitog otpada, sve ono što ne može ići u kante ili polupodzemne spremnike, glomazni otpad, namještaj, građevinski otpad, građevinski materijal koji sadrži azbest.“ Gradonačelnik je apelirao na građane da koriste reciklažna dvorišta, kontejnere, kante koje imaju u obiteljskim kućanstvima i ne bacaju otpad u prirodu i na mjesta koja za to nisu predviđena.

 Direktor Čistoće Zoran Svetec istaknuo je da je novo reciklažno dvorište opremljeno s osam rolo kontejnera, četiri pres kontejnera, sedam otvorenih kontejnera, tri eko spremišta za tekući otpad te dva eko kontejnera za otpadna ulja. Zaprima se 51 različita vrsta otpada. „Prošle je godine u Reciklažno dvorište broj jedan zaprimljeno 50 tona različitih vrsta otpada, a plan za ovu godinu je da oba reciklažna dvorišta zaprime barem 25 posto više otpada.“ – rekao je Svetec.

 Reciklažno dvorište započelo je s radom danas u 13 sati, a radno vrijeme će biti od ponedjeljka do petka od 13 do 20,30 sati, s pauzom od 16,30 do 17 sati. U subotu će raditi od 6 sati do 13,30, s pauzom od 9,30 do 10 sati. Staro reciklažno dvorište radit će od utorka do četvrtka ujutro od 6 sati do 13,30, s pauzom od 9,30 do 10 sati. Građani su dužni predočiti osobnu iskaznicu prilikom ulaska. Odlaganje otpada u reciklažnom dvorištu ne naplaćuje se dodatno kućanstvima s područja Grada Varaždina koja koriste javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada.

 Novo reciklažno dvorište u zoni Motičnjak u Varaždinu je izgrađeno i opremljeno u sklopu projekta „Uspostava reciklažnog dvorišta Varaždin“ ( KK.06.3.1.16.0085) koji se provodio u razdoblju od 11. lipnja 2021. do 11. lipnja 2023. godine s ciljem povećanja stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti te smanjenja količina miješanog komunalnog otpada i količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Izgradnja reciklažnog dvorišta započela je 2022. godine, a završena je u svibnju 2023. godine.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.