Čačić niže investicije: energetska obnova vodotornja - potpisan ugovor za radove, završetak u srpnju 2020.

OBNOVA VODOTORNJA

Za 15-ak dana bit će otvoreno novo veliko gradilište u Varaždinskoj županiji: počinje energetska obnova zgrade Vodotornja koja bi u novom ruhu trebala zasjati u srpnju 2020. godine. Ugovor o radovima na energetskoj obnovi su danas, 27. rujna, potpisali župan Radimir Čačić i Darko Varga, direktor tvrtke Mepro d.o.o. iz Varaždina, koja je izabrana za izvođača radova kao najpovoljnija u postupku javne nabave.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Vodotornja nakon provedenih postupaka javne nabave iznosi 15.091.265,36 kuna, od čega se na same radove odnosi 14.618.290,36 kuna. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 .- 2020.“ iz kojeg je dodijeljeno 6.392.197,50 kuna bespovratnih sredstava. Varaždinska županija je bespovratna sredstva u iznosu od 4.265.555,25 kuna osigurala i iz nacionalnog Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata. Iz županijskog proračuna će biti osigurano 4.433.512,61 kuna. Vrijednost projekta po Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 13.943.596,25 kuna.   

- I dok je od raspisivanja prvog natječaja za radove prošla godina dana, danas smo ugovorili radove koji moraju biti gotovi u roku od 10 mjeseci. Na Vodotornju ništa nije dirano čak 56 godina. Sada će biti postavljena nova, ventilirana fasada od aluminija i stakla, zgrada će biti u potpunosti izolirana, zamijenjena će biti sva stolarija, pa će objekt iz energetskog razreda D prijeći u razred B. Glavni ulaz u Vodotoranj će biti proširen, a postavljena će biti i podizna platforma kojom će se osobama s invaliditetom osigurati pristupačnost prizemlju i dizalima. Uvode se i novi sustavi napajanja koji će smanjiti troškove održavanja, dopunjen će biti klimatizacijski sustav, postavljeni će biti ventilokonvektori i novi sustav rasvjete. Svime time ćemo na energentima uštedjeti od 150.000 do 200.000 kuna godišnje – rekao je župan Čačić.

Projekt je vrlo zahtjevan, a radove će izvoditi varaždinska tvrtka koja je bila najpovoljnija u trećem postupku javne nabave. Naime, u godinu dana provedena su tri natječaja, pri čemu je cijena radova snižena za čak 5 milijuna kuna. –  Procijenjena vrijednost radova bila je 13,3 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda na prvom natječaju iznosila je 19,8 milijuna kuna, što je bilo neprihvatljivo i neodgovorno prema novcu naših građana. Cijena je na kraju došla na realnu, u okviru procijenjene, a pred tvrtkom Mepro je zahtjevan i ozbiljan posao – istaknuo je župan Čačić. 

- Svaki projekt nam je izazov, a energetska obnova Vodotornja je doista vrlo složen i ozbiljan posao. Objekt je visok i na visini od 40 metara potrebno je skidati postojeću fasadu i stolariju, stavljati novu izolaciju, postavljati nove prozore. Puno radova se izvodi vani na otvorenome, ali ćemo ih mi znati odraditi. Svjesni smo rokova i, bez obzira na vremenske uvjete koji bi mogli biti lošiji u razdoblju od dva do tri mjeseca, vjerujemo da ćemo radove dovršiti u roku od 10 mjeseci budući da je projekt vrlo kvalitetno napravljen – rekao je direktor Mepra Darko Varga. 

Opsežni građevinsko-obrtnički, strojarski i elektrotehnički zahvati rezultirat će značajnim uštedama. Smanjenje potrošnje primarne energije iznosit će 67,49 % godišnje u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, a proračunska emisija CO2 smanjit će se za 72,66 %. To neće biti jedini radovi. - Slijedi uklanjanje svih odašiljača s krova, i to postepeno, kako koji ugovor bude istekao, a najveći odašiljač je već uklonjen. Idemo u kompletnu sanaciju krova, za što je natječaj već raspisan, a u planu je i raspisivanje natječaja za dekorativnu fasadnu rasvjetu. Želimo da Vodotoranj, uz siluete varaždinskih crkava u pozadini, šalje vizualnu poruku prvorazrednog modernog objekta. U sanaciju krovišta i rasvjetu bit će uloženo oko pet milijuna kuna, a potom slijedi postepeno opremanje objekta iz tekućih troškova budući da, kao što znate, od 1. siječnja preuzimamo poslove države uprave – naveo je župan Čačić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.