Suvremeni MSCT uređaj u Županijskoj bolnici Čakovec omogućuje višu kvalitetu skrb o pacijentima

Suvremeni MSCT uređaj u Županijskoj bolnici Čakovec omogućuje višu kvalitetu skrb o pacijentima

Danas je u Županijskoj bolnici Čakovec predstavljen novi, suvremeni, 128-slojni, MSCT uređaj, vrijedan 766.250 eura, koji je nakon dugih pregovora i borbe za potrebe pacijenata i liječnika Međimurja, konačno stigao na Odjel radiologije i ultrazvuka naše Bolnice.

Ravnatelj Bolnice Igor Šegović, dr. med., istaknuo je da je uređaj predstavlja zadnju riječ tehologije: „Danas s velikim zadovoljstvom i radošću puštamo u rad 128-slojni MSCT uređaj koji nam svima donosi mnogo dobroga. Ubrzat ćemo rad, unaprijediti dijagnostiku, te pružiti još kvalitetniju skrb našim pacijentima“, naglasio je doktor Šegović, podsjetivši da su temelji ovoga odjela položeni još u staroj zgradi Feštetićeva majura u bolničkom krugu: „Danas se možemo pohvaliti s dovoljnim broj liječnika, inženjera i drugog osoblja na ovom Odjelu, s uređajem za magnetnu rezonanciju, nabavljenim 2017. godine, koji radi 7 dana u tjednu, a s novi CT radit će i stari kompjutorski tomograf, što će također utjecati na brzinu i smanjenje lista čekanja“, rekao je ravnatelj Šegović, istaknuvši da put do novog MSCT uređaja nije bio nimalo lak ni brz, te zahvalio svima i iz struke i iz politke koji su pomogli da se moderni uređaj nabavi.

Uzvanike i novinare pozdravio je i voditelj Odjela radiologije i ultrazvuka Miljenko Novak, dr. med., te brojkama ilustrirao o kakvom je napretku i potrebi riječ: „Tijekom 2023. godine na našem Odjelu obavili smo 7.100 MSCT pregleda, a samo tri godine ranije bilo ih oko 3.000, što dovoljno ilustrira povećanje potreba za ovom vrstom pregleda.Naš stari CT uređaj iz 2015. godine, ostaje u funkciji te će nam dva uređaja pomoći u smanjenju lista čekanja“, rekao je dr. Novak te posebno naglasio koje novosti suvremeni MSCT donosi pacijentima: „S novim uređajem u našu ustanovu uvodimo dijagnostiku srca, koju ranije nismo mogli obavljati. Ovaj suvremeni MSCT opremljen je vrhunskim intervencijskim paketom, što znači da su nam omogućeni i intervencijski zahvati pod kontrolom CT-a“, kaže doktor Novak, dodavši da je i dosad 80 do 90 posto pacijenata s našega područja MSCT dijagnostiku obavljalo u našoj ustanovi, a sada taj postotak može samo rasti.

Nastavljamo intenzivna ulaganja u zdravstvo

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da dolazak ovako vrijednog, suvremenog uređaja u Županijsku bolnicu budi vjeru da će se potrebe naših pacijenata i zdravstvenih djelatnika čuti: „Ovo je veliki dana za razvoj zdravstvenog sustava u našoj Županiji jer donosi brzu i jasnu dijagnostiku, te unaprjeđuje prevenciju bolesti, osobito onih koje su danas i u Međimurju u vrhu po postotku smrtnosti“ , rekao je župan i dodao: „Pozivam Upravno vijeće naše Bolnice da se zalaže da realizaciju projekta palijativnog centra koji smo započeli jer je riječ o istinskoj potrebi u zajednici“, kaže Matija Posavec, podsjetivši da se gradi novi prostor za sve zdravstvene laboratorije, da se uređuje parkovna arhitektura u bolničkom krugu te da slijedi i uređenje parkirališta: „Međimurska županija od razvoja svih zdravstvenih ustanova na našem području ne odustaje, o čemu svjedoči i 26.745.000 eura županijskih sredstava, uloženih samo u zadnjih pet godina u razvoj našega zdravstva, u ljude, u opremu, u obnavljanje prostora“, naglašava župan.

Članica Upravnog vijeća Bolnice i izaslanica Ministarstva zdravstva Anita Milas Anzić, dr. med., kaže da se u hrvatsko zdravstvo ulažu velika sredstva, te da je iz decentraliziranih sredstava, u razdoblju od 2016. do 2023. godine u Županijsku bolnicu Čakovec uloženo oko 10 milijuna eura.

Spomenimo da na Odjelu radiologije i ultrazvuka Županijske bolnice Čakovec, među zdravstvenim djelatnicima, trenutno radi 11 specijalista radiologije, četvero ih je na specijalizaciji, 22 prvostupnika radiološke tehnologije, te 4 medicinske sestre.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.