Na 56. izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini dodijeljeno 88 zlatnih, 111 srebrnih i 49 brončanih medalja te 6 priznanja, a posjetitelje zabavljali Škoro i Đelo i Paula Jusić

Na 56. izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Sv. Ivanu Zelini dodijeljeno 88 zlatnih, 111 srebrnih i 49 brončanih medalja te 6 priznanja, a posjetitelje zabavljali Škoro i Đelo i Paula Jusić

Uz zabavni programu kojem su nastupili  Škoro i tamburaši te Đelo i Pula Jusić u gradu Sveti Ivan Zelina, 14. lipnja u dvorani „Kraluš“ održana je 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Izložba se održala u organizaciji Grada i Turističke zajednice Sv. Ivana Zeline, a pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Zagrebačke županije. Izložbu je otvorio Tomislav Paškvalin, povjerenik i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića nakon čega su najuspješnim vinarima uručene nagrade.

Na ovogodišnje ocjenjivanje pristiglo je ukupno 273 uzorka. Stručna komisija sastavljena od 18 članova, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske, ocjenjivalo je pod vodstvom predsjednice, dr.sc. Ivane Alpeze. Komisija je dodijelila 88 zlatnih, 111 srebrnih i 49 brončanih medalja te 6 priznanja.

Ističemo slijedeće dodijeljene nagrade:

Traminac izborna berba prosušenih bobica, 2013., Izvori života Zelenika-Ilok proglašen je šampionom 56. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske te osvojio nagradu za najbolje ocijenjeno predikatno vino.

Nagrada „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina dodijeljena je vinu Kraljevina 2023., Vinarija Puhelek Purek.

Nagradu „Milan Pažić“ za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino osvojio je Chardonnay, 2021., Arte d.o.o. Litterarii Winery.

Nagrada „Pero Krznarić“ za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprevrela šećera, izuzev predikatnih vina dodijeljena je rajnskom rizlingu, 2022., Vinarije Kopjar

Nagrada za najbolje ocijenjeno crno vino pripala je merlotu, 2021., vinarije BELJE PLUS d.o.o.

Nagrada za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino osvojio je pjenušac organic blanc, 2020., Vinarije Kopjar

Nagrada  za najbolje ocijenjeno voćno vino je vino maline, 2023., Kupilek, vl. Igor Jambrešić

Nagradu „Dragutin Stražimir“ - za najljepši vizualni identitet boce osvojila je Vinarija Kopjar.

Ostale nagrade pogledajte na: https://www.zelina.hr/portal/manifestacije-i-dogadanja/izlozba-vina-kontinentalne-hrvatske.html

Nagrade, koje su dodijeljene svakom ocjenjenom vinu, dodijelili su Hrvoje Košćec – gradonačelnik Svetog Ivana Zeline; Tugomil Majdak - državni tajnik u ministarstvu Poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića; Tomislav Paškvalin - povjerenik i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića i Marinka Zubčić Mubrin – direktorica turističke zajednice grada Svetog Ivana Zeline.

Od 2019. godine, u sklopu Izložbe vina kontinentalne Hrvatske dodjeljuju se i nagrade za najbolje ocjenjena vina Zagrebačke županije. Nagrade je uručio Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.   

  • Bijelo mirno suho vino: SAUVIGNON, berba 2023., VINARIJA PUHELEK PUREK
  • Bijelo mirno vino s ostatkom šećera: ZELENI SILVANAC, berba 2023., VINARIJA ŽNIDARIĆ
  • Ružičasto i crno mirno vino: PINOT CRNI, berba 2023., VINARIJA PUHELEK PUREK
  • Pjenušavo vino: PJENUŠAC BOROŠAK brut, ŽELJKO BOROŠAK
  • Vino iz posljednje godine berbe: SAUVIGNON, berba 2023., VINARIJA PUHELEK PUREK
  • Ukupni županijski šampion: SAUVIGNON, berba 2023., VINARIJA PUHELEK PUREK

Stvaranje vina je svojevrsna umjetnost, a na dodjeli nagrada bile su spojene dvije: vinogradarstvo i glazba, pa su velikom dvoranom odjekivali zvuci klavira Đele Jusića jr. i impozantni glas Paule Jusić, čije izvedbe je pratio pljesak, ali i pjesma posjetitelja. Na ulazu u dvoranu Kraluš izložena su sva ocijenjena vina koja su ujedno bila dostupna za degustaciju. Degustacija nije moguća bez čaše, a zelinske vinske čaše poslužile su, osim za degustaciju, i kao trajni suvenir i podsjetnik na susret vinara i vinogradara te ostalih sudionika u industriji proizvodnje i distribucije vina, profesionalnih i istinskih ljubitelja dobre kapljice kao i ostalih posjetitelja i uzvanika. Uz želju da se iz nje što češće degustiraju vina kontinentalne Hrvatske.

Uz dobru kapljicu idu i dobri zalogaji, a njih nije nedostajalo. U prigodno uređenom prostoru, poslužena su autohtona jela spravljena od domaćih namirnica: od kobasica, dimljene šunke i kuhanog bunceka, zapečenog graha, palente s čvarcima i krpica sa zeljem do pečene patke, odojka, telećih rolada i pohanih rolica s piletinom i šunkom, uz domaće štrudle od jabuka i sira te obilje voća kao desert. Kako su odmicali sati, atmosferu je dodatno zagrijavala dobra glazba za koju su se pobrinuli Miroslav Škoro i tamburaši.Vrijedni vinari i zadovoljni posjetitelji mogli su na rastanku samo poželjeti dobru ovogodišnju berbu i jednako dobra, a možda još i bolja vina na idućoj, „57. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske“ u gradu Sveti Ivan Zelina,  jedinom gradu u Hrvatskoj s tradicijom održavanja vinskih izložbi staroj više od jednog i pol stoljeća.

Organizatori su organizacijom rekli svoje, a što su o 56. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske rekli vinari donosimo u nastavku:

OPG Izvori života Zelenika - Mirjana Zelenika,: „Naše vino Traminac izborne berbe prosušenih bobica iz 2013. šampion je 56.izložbe vina i najbolje ocjenjeno predikatno vino kontinentalne Hrvatske. Vino dolazi iz Iloka sa najstarijeg tla na svijetu, dunavski leđni zaravni. Za njega planiramo izraditi i novu etikete za obilježavanje 500. Obljetnice slobodnog kraljevskog grada Iloka , 2025. Sretni smo i počašćeni što smo dobili mogućnost promovirati svoj grad Ilok, kraljevstvo vina i starina, Sv. Ivan Zelinu i cijelu Hrvatsku na budućim inozemnim nastupima. Posebna zahvala direktorici TZG Sv. Ivana Zeline, Marinki Zubčić Mubrin i savjetnici za poljoprivredu, turizam i ruralni razvoj, Štefici Kramarić koje su dale veliki obol da ova manifestacija privuče tako veliki broj vinara i posjetitelja. Osjećali smo se veličanstveno i dobro došlo. Ova izložba izdvojila se u Hrvatskoj posebice po profesionalnom odabiru renomiranih ocjenjivača, organizaciji prikupljanja uzoraka što je daleko najveća umjetnost, a i težina.  Krasi ju vrhunska organizacija kod dolaska i prisutnost medija, odmjerena dužina trajanja dodjele, razmjena iskustava s vinarima i zabava nakon“.

Miroslav Škoro:Usudio sam se svoja dva slavonska vina poslati na ocjenjivanje na zelinsku izložbu, pa sam bio malo nervozan kako će proći na ocjenjivanju ti moji slavonski „delanci“.

U Mitrovcu kraj Kutjeva imam jedan vinograd i malu vinariju i zapravo želim objediniti kontinentalno-kontinentalnu Hrvatsku, odnosno da vino iz Slavonije dođe ovdje na stolove prekrasnog zelinskog kraja i da na neki način doprinesemo turističkoj ponudi ovog kraja te pomognemo svima nama da se ucrtamo bolje na turističku kartu Hrvatske, Europe pa i svijeta, zašto ne. Ponosan sam na osvojeno zlato za svoju graševinu, te zahvaljujem turističkoj zajednici što sam bio ove odlične manifestacije kao vinar i u zabavnom dijelu kao pjevač“.

Župan zagrebačke županije Stjepan Kožić: “Izložba vina kontinentalne Hrvatske jedna je od, rekao bih, najrespektabilnijih izložaba u republici Hrvatskoj. Ono što je zelinski kraj, to je kraj koji je poznat po vinima i onima koji znaju kako treba čuvat lozu, kako ju uzgajat i na kraju dobiti kvalitetna vina. Ova izložba ima tradiciju, a njezinih 56 godina pokazuju kako je ona itekako značajna“.

Stručni ocjenjivački sud odlučio je da vina Branimira Žigrovića osvajaju dva srebra i jedno zlato. Gospođa Ivanka Žigrović preuzela je diplome i rekla: “imam 80 godina i naše vino je prvo zlato dobilo na ovoj izložbi prije 54 godine“.

Vinarija Puhelek Purek:  Ivana Puhelek: „Ove godina naša tri vina ponijela su čak 5 šampionskih titula u pojedinim kategorijama. 

Sauvignon se okrunio sa čak 3 nagrade, a ujedno je i proglašen šampionom Zagrebačke Županije. To je velika nagrada za naš rad i trud, te dokaz kako ova sorta daje vrhunske rezultate u našem kraju. Ovo vino iz godine u godinu niže dobre rezultate i na svjetskim ocjenjivanjima. Naš rose od crnog pinota proglašen je najbolji u svojoj kategoriji, a kraljevina je proglašena najboljom od svih vina kraljevine koja su dana na ocjenjivanje. Naša obitelj prisutna je na ovoj Izložbi od samog početka i uvijek nas veseli nagrada "Ljerke Habuzin", za najbolje ocjenjeno vino autohtone sorte jer je to ono što nas zelinske vinare čini posebnim i prepoznatljivim i po čemu je poznat naš kraj, a moja joj obitelj pridaje posebnu pažnju. Izuzetno mi je drago što je ova Izložba postala prepoznata na karti vinskih manifestacija Hrvatske i što pridaje veliku pozornost i važnost samim vinarima. Naročito me veseli veliki broj posjetitelja i to mladih generacija što je dokaz da se mijenja kultura pijenja vina i da sve više mladih ljudi prepoznaje važnost vina na gastro sceni“.

 Mirko Pofukvinar i predsjednik Udruga vinara i vinogradara „Brina“. „ Izuzetno nam je drago bilo i ove godine prisustvovati Izložbi vina kontinentalne Hrvatske. Čestitamo vinarima na osvojenim medaljama, a domaćinima na izvrsnoj organizaciji izložbe. Zelinska izložba uvijek je mjesto dobrih vina, ali i ugodnog druženja“.

Mladen Matijašec, udruga vinara „Trsek“

„Vinari udruge “Trsek” Ludbreg uvijek rado dolaze u Zelinu i na ocjenjivanje šalju svoja vina koja redovito i osvajaju odličja. Jedna od najstarijih izložbi vina u Hrvatskoj prilika je da pokažemo kakva je vinarska godina za nama, ali i da izmijenimo iskustva s kolegama vinarima. Čestitke organizatorima što čuvaju tradiciju ove izložbe, promoviraju svoj kraj i vina kontinenta i svake godine sve više podižu ljestvicu“.

 Mladen Kešer, vinar i načelnik općine Kalnik

„Sudjelovali smo na tradicionalnoj 56. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini. Ova izložba još jednom je pokazala čaroban svijet vina naše zemlje te istaknula visoku kvalitetu vina koja dolaze iz svih dijelova Hrvatske, od jadranske do kontinentalne. Ponosan sam što su moja vina Kešer visoko ocijenjena, što je dokaz da radimo dobar posao. Posebnu zahvalu upućujem organizatorima, Turističkoj zajednici Grada Sveti Ivan Zelina, na izuzetnoj profesionalnosti, predanosti i visoko podignutoj organizacijskoj ljestvici. Njihova pažnja prema detaljima i posvećenost osigurali su izložbu koja se može mjeriti s najvećim svjetskim manifestacijama vina. Organizatori su svojim trudom i vizijom stvorili nezaboravan događaj koji je na najbolji mogući način promovirao bogatstvo i raznolikost hrvatskih vina. Također, želio bih istaknuti izvanrednu kvalitetu vina koja su bila predstavljena na izložbi. Hrvatski vinari još jednom su dokazali svoju vještinu, strast i posvećenost proizvodnji vrhunskih vina koja mogu konkurirati na globalnoj razini. Njihova predanost i inovativnost čine hrvatsku vinsku scenu sve uzbudljivijom i bogatijom“.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.