Samoborska salamijada – više od 30 godina tradicije

Samoborska salamijada – više od 30 godina tradicije

Samoborska salamijada krenula je prije 32 godine, međusobnim natjecanjima prijatelja po kletima, a s vremenom je sazrijela i ideja o službenom natjecanju proizvođača samoborskih salama.

Ove se godine održava u subotu, 13. travnja u Sportskoj dvorani Samobor, Andrije Hebranga 26a, s početkom u 20 sati, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar -  Kitarović.

Samoborsku salamijadu pokrenula je grupa entuzijasta različitih zanimanja i profesija kojima je zajednička bila posvećenost istom hobiju - izradi domaćih salama. Prva Salamijada održana je 1987. godine u Vili Tonšetić na Stražniku, a izvrsna posjećenost bila je poticaj za daljnji razvoj manifestacije. Tako je već sljedeće godine Salamijada održana u Hotelu Lavica, a za treću je angažiran tadašnji urednik Večernjeg lista Ivo Leitman koji je ukazao na francuska pravila ocjenjivanja salama. Nakon toga samo ocjenjivanje postalo je ozbiljnije. Tako se najboljima dodjeljuju Velike zlatne šajbe, dok će niže rangirani zaslužiti zlatne, srebrne i brončane šajbe.  Natjecatelji su podijeljeni u četiri osnovne kategorije: Domaći proizvođači - hobisti, Međunarodna konkurencija, Domaći uzgajivači svinja i Posebna kategorija, u koju ulaze svi neobični i specifični suhomesnati proizvodi iz Hrvatske i obližnjih zemalja.

Slijedom visokih standarda u pripremi, samoborska salama zaslužila je status zaštićene robne marke Zagrebačke županije.

Od formiranja Udruge Zlatna Šajba Samoborska se salamijada organizira na profesionalnoj razini i postaje značajna turističko – gastronomska priredba koju posjećuju brojni uzvanici iz zemlje i inozemstva.

Salame za natjecanje predaju se 5. i 6. travnja na Trgu kralja Tomislava od 10 do 17 sati, a informacije o ulaznicama su dostupne u Tajništvu Udruge, na broju telefona 098 908 99 08 ili putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.