Senjski zimski balovi - dobili i svoj virtualni oblik

Senjski zimski balovi  - dobili i svoj virtualni oblik

U Senju maškare tradicionalno preuzimaju vlast za vrijeme mesopusta, počevši od prve subote nakon  Sv. tri kralja pa sve do Čiste srijede ili Pepelnice. Ove godine, u organizaciji facebook grupe građana i prijatelja Senja – Moj Senj  te uz pokroviteljstvo hrvatske sekcije Fondacije građanki i građana Mediterana  FACM Croatia – održavaju se „zimski bali“ u virtualnom obliku, na društvenoj mreži facebook. 

Dosada su bila tri zimska bala  a jedan od njih održan je  pod  naslovom  „Senjske mondure“. Sudionici su objavljivali svoje fotografije u grupi Moj https://www.facebook.com/groups/mojsenj, a nakon virtualnog bala, organizatori su proglasili najbolju masku :

Prva nagrada za najbolju masku gre najveselijoj grupi: Grude sniga i Amor. Pivali su celo večer senjske pjesme i tancali. Za napomenut je da je "gruda sniga" već tradicionalna senjska maškarada i skoro svako senjsko dite je bar jemput bilo maškarano u grudu sniga. Naše Senjkinje su se baš potrudile i sve sašile same, a posebno su lipe bile tokice. Delale su celi tjedan maškarade i tokice, i tako pokazale da se bitan del senjskog mesopusta održava doma, kadi se šiju maškarade i "gre na oblaćenje". To ispadne najlipši del bala.“ 

Tradicija maškaranja u Senju je iznimno duga. O njoj je pisao austrijski časnik I.W. Valvasor za vrijeme službovanja u Senju davne 1628.  „ ... u Senju na mesopusni utorak se krabulje, plešu po gradu i izvode ludorije kako bi otjerali zle sile“. U gradu pod Nehajem gotovo četiri stoljeća postoji tradicija maškaranja. Senj je poznat po svojim balovima, koji su se održavali svaku subotu mesopusta u senjskoj Sali, Žižuli ili na drugim mjestima. Mesopust u Senju vrlo rano je dobio građanski predznak, već početkom 19. st. Nema bala bez Gradske glazbe Senj, koja je osnovana davne 1842. zalaganjem senjskih građana: dr. Bože Klemenčića, Jurja i Ivana Vranicanija, a uz blagoslov i potporu Magistrata te senjskog biskupa dobrotvora Mirka Ožegovića. Već tada su se svake subote održavali mesopusni plesovi uz poziv, u organizaciji raznih društava. Postojali su plesovi na koje su  imali pristup samo pozvani i njihove obitelji, imali su naziv »Nobelbal«. Za razliku od tih plesova sa pozivnicama, održavali bi se drugi dan, tj. u nedjelju plesovi na kojima je imao svatko  pristup. Ti su se plesovi zvali »Pudelbal«, a Senjani su ih prozvali »pudlići«. Prije tih »pudlića« gradska glazba svirala je kroz grad, a zatim je otišla u dvoranu gdje se održavao ples. Geslo senjskog mesopusta je »Mesopust biži, ki ča dobije nek' i drži«.  Zanimljivo je dodati da senjski mesopust ima i danas jednu posebnost: pravila nalažu nošenje maske, larfe, baute, jer je bal tradicionalno krabuljni i nije se dovoljno odjenuti u maškradu, već je obvezno nošenje maske na licu. Tradicionalne senjske maškarade su domino, pajaco, pierot, packamin ... Mesopust u Senju prati i izdvačka djelatnost. Svake godine, od 1875., po završetku mesopusta, na mesopusni utorak, iz tiska izlazi najstariji domaći humorističko-satirički list „Metla i škavacera, cajtunge za senjske priče i čakule sa slikan“ koji je protkan humorom, šalama, dosjetkama i duhovitim životim situacijama.

Organizatori pozivaju sve koji vole karneval da se priključe iz sigurnosti svoga doma, u ovaj virtualni ludi svijet koji će nam, nadamo se, barem na tren, odvući misli od tmurne svakodnevice.

 „Poziva se građanstvo, Senjani u Senju i svitu i svima kojima je drag Senj i bali na 4. senjski virtualni maškarani bal 30.1.2021.od 8 uri navečer u facebook grupi Moj Senj, s temom

Venecijanske noći, koje su se davno održavale na gradskom kupalištu Banji ili u Portu“.

 

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.