OPG Pozojov vrčak iz Okruglog vrha u Međimurju poziva na Dane otvorenih vrata

OPG Pozojov vrčak iz Okruglog vrha u Međimurju poziva na Dane otvorenih vrata

OPG Pozojov Vrčak, obitelji Hren - Okrugli vrh u Međimurju poziva na Dane otvorenih vrata. Gospodarstvo Hren izletište je s tradicionalnom metodom obnovljenim starim štagljem i vrtom sa domaćim vrstama cvijeća, grmlja, voća i povrća. Obitelj Hren se osim vrtlarstvom bavi i izradom tradicijskih igračaka, predmeta iz kukuruzne komušine, slame, šibe, krep-papira te pletenih i vezenih predmeta. Na gospodarstvu Hren nalazi se nekoliko bitnih točaka tradicijskih zanata. Od „Pozojevog vrčaka“, „Pozojove hiže“ tu je i tradicijsko rukotvorstvo međimurskog kraja „Pozojove roke“. 

„Pozoj“ je u međimurskom dijalektu zmaj. Zašto zmaj ? Iz legende, poznate u općini Sveti Juraj na Bregu, Sveti Juraj ubija zmaja na svojem bijelom konju. Gospodarstvo Hren nudi i gastronomsku ponudu, a ugodno iznenađenje za nas je bio kalapajsani kalamper, krumpir priređen na poseban međimurski način.

OPG Pozojov vrčak, objedinjava proizvodnju u ekološki certificiranom povrtnjaku, voćnjaku, vinogradu i rasadniku s originalnom ponudom koja je vezana uz aktivni turizam.  Obitelj Marijana i Mirjane Hren odlučila se za regenerativnu poljoprivredu, za vraćanje ugljik u zemlju, a to postižu starim metodama uzgoja voća i povrća pa u gredicama osim posebne kombinacije povrća poput kukuruza, bundeve, graha često ostavljaju i pojedine vrste korova odnosno biljaka koje pomažu oporavku tla ili štite od nametnika te je ideja o samoodrživom ekološkom vrtu tu u potpunosti zaživjela,.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.