Čak devet europskih kulturnih ruta prolazi Hrvatskom

Kulturne rute u Hrvatskoj

Hrvatska je među vodećim destinacijama u Europi po broju zaštićenih materijalnih i nematerijalnih kulturnih dobara od strane UNESCO-a, a svakog desetog gosta na dolazak motiviraju kulturne znamenitosti i događanja. Hrvatska se, među ostalim, može pohvaliti s čak devet europskih kulturnih ruta koje prolaze njezinim teritorijem: ruta Svetog Martina, ruta maslinovog drveta, vinove loze, europska ruta grobalja, europska ruta povijesnih termalnih gradova, arhitektura totalitarnih režima 20. stoljeća, rimski carevi i dunavska vinska ruta, destinacija Napoleon te Feničanska ruta. Ruta duž kojih su po Hrvatskoj kroz povijest posijani brojni zanimljivi tragovi tadašnjih kultura ima i puno više.

Kako ih što bolje predstaviti široj javnosti, a pogotovo kako za takve priče senzibilizirati turističke radnike, zadaća je udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, koja je u okviru projekta 'Mreža turističkih ruta' pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma održala niz radionica i seminara.
 
„Svaka radionica ili seminar bili su tematski i geografski određeni, odnosno ticali su se potencijala konkretnih ruta na svakom području. U Gospiću smo održali dvije radionice – „Klaster turističkih ruta - osmišljavanje turističkog proizvoda u ruralnom i kulturnom turizmu“ i „Kulturna ruta Nikola Tesla“, u Osijeku smo govorili o europskoj kulturnoj ruti secesije „Réseau Art Nouveau Network“, u Karlovcu o europskoj kulturnoj ruti – „Destinacija Napoleon“, a u Vukovaru o turističkoj valorizaciji kulturnih i tematskih ruta. Na radionicama smo aktivno radili na osmišljavanju novih turističkih proizvoda vezano za te rute, uz procjene isplativosti, odnosno ekonomskih efekata, a otvorili smo i razgovore o mogućnostima za financiranje takvih projekata“, otkriva predsjednica udruge „Tur Kultur“ Dubravka Davidović, koja tvrdi da u kulturnim rutama leži veliki potencijal te se nada da će ga Hrvatska prepoznati s obzirom da se nalazi u samom vrhu zemalja po broju ruta.
 
Udruga „Tur Kultur“, među ostalim, pokrenula je inicijativu za nove kulturne „staze“ poput rute Nikola Tesla, a Dubravka Davidović je koordinator i europske kulturne rute „Destinacija Napoleon“ za Republiku Hrvatsku.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.