Charles Bukowski - Čovjek za mnoga stoljeća

Charles Bukowski - Čovjek za mnoga stoljeća

Charles Bukowski, legendarni američki pjesnik i prozaik, rođen je 1920. u Andernachu u Njemačkoj, a u SAD je s obitelji došao kao trogodišnjak. Odrastao u siromaštvu, uvijek je ostao vjeran nižem društvenom sloju iz kojeg je potekao. Pisati je počeo još u djetinjstvu. U 35-oj godini počeo je objavljivati poeziju. Živio je skitnički, na rubu društva punom nasilja i opscenosti što je bitno odredilo njegovu književnu tematiku.

Djela su mu pretežno autobiografskog karaktera, teme prizemne, rječnik ulični. Pisao je krajnje jednostavno, iskreno, izravno, vrlo otvoreno i uvjerljivo. Sve to mu je donijelo status kultnog pisca. Objavio je više od 60 knjiga: „Pjesme napisane prije skoka kroz prozor na osmom katu“ (1968.), pripovijesti „Erekcije, ejakulacije ekshibicije“ (1972.), roman „Goreći u vodi, utapajući se u plamenu“ (1974.)...

Preminuo je u San Pedru u SAD-u 1994. godine ubrzo po svršetku pisanja svog posljednjeg romana „Pulp“ objavljenog posthumno iste godine. Poshumno je 2017. objavljena i njegova zbirka pjesama „Oluja za žive i mrtve“ koja donosi rijetku i neobjavljenu pjesničku građu raspršenu među ugašenim i opskurnim književnim časopisima, a koju je dugogodišnjim istraživačkim radom prikupio urednik Abel Debritto. Zbirka je na hrvatskom jeziku objavljena 2021. godine zahvaljujući uglednom književnom prevoditelju Damiru Šodanu i nakladniku V.B.Z. Multimedijsku obradu pjesme „Čovjek za mnoga stoljeća“ iz spomenute zbirke, a posvećenu velikanu klasične glazbe Johannu Sebastianu Bachu kojega je Bukowski na svoj neobičan način cijenio i volio, poslušajte u videu. 

Pjesmu interpretira Gordana Kovačić, ujedno autorica videa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.