Održan sastanak na temu rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku

Održan sastanak na temu rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku

U Ministarstvu kulture održan je sastanak na temu rodne kuće A. G. Matoša u Tovarniku kojem su uz ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek prisustvovali državni tajnik Krešimir Partl, predstojnik Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji dr. sc. Mario Banožić, načelnica Općine Tovarnik Ruža Veselčić-Šijaković, predsjednik Općinskog vijeća Općine Tovarnik Dubravko Blašković te predsjednik Matice hrvatske prof. dr. sc. Stipe Botica i glavni tajnik Zorislav Lukić, u utorak, 15. siječnja 2019. godine.
 


Sastanak je sazvan na inicijativu ministrice s ciljem da se u suradnji sa svim zainteresiranim dionicima razmotri najprimjerenije rješenje za spas Spomen-kuće i njezino stavljanje u funkciju u skladu sa stvarnim potrebama i mogućnostima zajednice. Sugovornici su se složili kako postoji volja Općine, Županije i Ministarstva da se iskoristi pravo prvokupa u postupku javne dražbe kuće Antuna Gustava Matoša u Tovarniku te na taj način riješe nagomilana dugovanja, završi projekt i stavi u odgovarajuću kulturnu funkciju.
 
Tvrdnje o nebrizi i nezainteresiranosti institucija za sudbinu rodne kuće hrvatskoga književnog velikana prenesene kroz medije zlonamjerne su i neistinite, plasirane jer Društvo Antuna Gustava Matoša, koje je vlasnik objekta, želi prikriti činjenicu da ne može završiti projekt i da je svojim postupanjem dovelo do blokade projekta, a onda i sudske tužbe koja je završila pravomoćnom presudom zbog koje je zgrada i završila na javnoj dražbi. Na sastanku je potvrđeno kako će  Matica hrvatska, Ministarstvo kulture, Općina i Županija nastaviti tražiti zakonski utemeljeno rješenje kako bi se omogućio završetak obnove i kako bi se objekt što prije stavio u funkciju.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.