Besplatna izvedba lutkarske predstave „Bijesni Orlando“ u povodu obilježavanja Orlandove godine

ORLANDOVA GODINA

 

U povodu obilježavanja Orlandove godine, na programu jubilarnih 70. Igara lutkarska je predstava „Bijesni Orlando“ talijanske družine Figli d’Arte Cuticchio koju vodi majstor Mimmo Cuticchio, a u kojoj će i djeca i odrasli moći uživati u nedjelju, 11. kolovoza s početkom u 20:30 na taraci tvrđave Revelin. Ulaz na ovu izvedbu je besplatan uz ranije preuzete karte koje će od sutra, 6. kolovoza biti dostupne na blagajni u Festivalskoj palači, koja radi od 9 do 21 sat.

“Bijesni Orlando ili Astolfovo putovanje na Mjesec” ključna je epizoda u “Bijesnom Orlandu” Ludovica Ariosta, ali i u repertoraru Opere dei Pupi - lutkarskom kazalištu marioneta koje prikazuje srednjovjekovna književna djela - a tradicionalnoj publici ove umjetnosti, upravo je “Bijesni Orlando” jedan od najdražih naslova. Čudnovate avanture francuskih paladina, viteški ep u kojem su suprotstavljeni Mauri i kršćani u sukobu kojem se kraj ne nazire, pojava čudovišta i čarobnjaka svake vrste, čarolije, ljubavne strasti koje zaslijepljuju hrabre vitezove i tako ih odvraćaju od njihovih obaveza, razvijaju u Ariostovom djelu vrtlog koji se razvija u maštarijama i dramskim preokretima.

 

Družina Figli d'Arte Cuticchio iz Palerma, koju je 1977. osnovao Mimmo Cuticchio ujedinjuje tri osnovna jezika kazališne komunikacije: povratak tradicionalnih lutkarskih tehnika i cunta (tehnike pripovijedanja viteško-epskih priča koja prati određenu metriku, pokrete tijela i mimiku lica koji su potrebni kako bi se likovi opisali, potragu i eksperimentiranje. Uspjeh brojnih predstava doveo je ovu družinu do suradnje s brojnim učiteljima europskog kazališta i do sudjelovanja na festivalima i kazališnim smotrama diljem svijeta. Osim vlastitih produkcija, organiziraju izložbe, seminare i radionice na talijanskim sveučilištima, a od 1997. i škole za lutkare i cuntiste u prestižnim kulturnim institucijama diljem Europe. Družina i Mimmo Cuticchio na Dubrovačkim ljetnim igrama su već nastupali i to 1982. godine na Bunićevoj poljani u sklopu Dana mladog teatra s predstavom „Bitka Orlanda i Rinalda za lijepu Angelicu“.

 

Povodom 600. obljetnice postavljanja Orlandova stupa na Stradun, 2019. je Grad Dubrovnik proglasio Orlandovom godinom, a  u sklopu obilježavanja tog jubileja organiziran je i ovaj program zahvaljujući donaciji Rezervata Lokrum.

 

Popratni program razvoja publike „Ključevi od Grada“ na 70. Igrama donosi više programa za djecu, a uz već održane radionice „Video igre“ Ivana Marušića Klifa i „Kako nastaje predstava“ Zdravke Ivandije Kirigin, u nastavku nas očekuju i radionica za mlade „Boli me: anatomija srama“ te „Pripovjedaonica za djecu“ Jasne Held.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.