HNK u Varaždinu, 10. svibnja - premijera kultnog djela T. Williamsa, "Tramvaj zvan žudnja", u režiji Valentine Turcu

tramvaj zvan žudnja

U petak, 10. svibnja, na Velikoj sceni HNK u Varaždinu održati će se premijera predstave "Tramvaj zvan žudnja" Tennessee Williamsa u režiji Valentine Turcu. 

U predstavi igraju: Hana Hegedušić (Blanche DuBois), Ivica Pucar (Stanley Kowalski), Dora Fišter (Stella, njegova žena), Ivan Glowatzky (Harold Mitchell, zvan Mitch), Bernard Tomić (Steve Hubbel), Katarina Arbanas (Eunice, njegova žena), Nikša Eldan (Mladić), Filip Eldan (Smrt).

Na konferenciji za medije novu su predstavu najavili  Jasna Jakovljević, intendantica, Ozren Prohić, umjetnički ravnatelj, Valentina Turcu te glumci, među kojima i Hana Hegedušić i Ivica Pucar koji su dali ideju pokojnom redatelju Georgiju Paru. Od ideje do ostvarenja prošlo je dulje vrijeme, ali ta u prvo vrijeme nevjerojatno hrabra ideja naišla je na podršku i vodstva kazališta i evo ostvarenja, rekli su Hana i Ivica, koji u predstaju i igraju glavne uloge. 

Glumci svi redo kažu da su počašćeni mogućnšću da ostvare svoje uloge, a posebno ističu oduševljenje zbog iskustva rada s redateljicom, koja ulaže maksimalnu inventivnost i kreaciju u predstavu te s glumcima i ostalim suradnicima u predstavi  pozorno prati svaki pa i najmanji detalj.  Valentina kaže da je odlučila predstavu oživotvoriti držeći se originalnog predloška, ali joj i dati potrebnu dozu suvremenosti u čemu joj svojim načinom glume i osobnostima pomažu i sami glumci. Kaže da je pozornost posvetila i podjeli uloga te na početku najprije "skinula kožu sa sebe, a onda i s glumaca".

- Zanima me klasika, nisam sklona suvremenim izrazima instalacijskog tipa... Mene zanima svevremenost u kazalištu, kroz pokret, kroz detalj, kroz čistinu emocije, ali isključivo, ne fejk i bez blefa.Tramvaj je tramvaj 21. stoljeća i ne vraćamo se retrogradno i ne glumimo Ameriku  polovice 20. stoljeća, tako da je u predstavi to naša današnja Blanche i naša današnja Stella...rekla je Valentina Turcu.

 

O redateljici

Valentina Turcu – autorica jedinstvenog kazališnog rukopisa, svojim osebujnim stilom odplesala je, koreografirala, režirala i kokreirala više od 130 kazališnih produkcija. Unutar bogate međunarodne karijere ostvarila je 42 dramske predstave kao koreograf i asistent redatelja, što je njenu strast i radoznalost prema dramskom kazalištu neprestano provociralo i činilo kreativnom.Proteklih godina Valentina Turcu surađivala je i s nekoliko značajnih europskih baletnih kazališta, u Hrvatskoj s nacionalnim Baletom u Zagrebu i Splitu, Dubrovačkim ljetnim igrama te ljubljanskim glazbenim festivalom. Za Društvo baletnih umjetnika Slovenije rad Valentine Turcu predstavlja nov pomak u kvaliteti i izrazu suvremenoga klasičnog baleta, stoga je 2018. i dobila najveće slovensko priznanje za umjetnička dostignuća Prešernovu nagradu. Iste je godine bila  nominirana za najveću japansku  nagradu Kyoto koju Fondacija Inamori dodjeljuje za globalna dostignuća na području tehnologije, znanosti, umjetnosti i filozofije.

Praizvedba baleta prema provokativnoj noveli Thomasa Manna Smrt u Veneciji, prvo je njezino gostovanje kao koreografkinje, redateljice, autorice libreta i glazbene koncepcije u Baletu zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta, a predstava je oduševila publiku i kritiku te je proglašena za jednu od najboljih u Evropi 2018. Tramvaj zvan žudnja – Teneessee Williamsa – prvijenac je autorice na dramskoj pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

 O djelu

Radi se zacijelo o jednom od najinteresantnijih dramskih naslova 20. stoljeća, a još veću popularnost ovaj je naslov stekao istoimenim filmom. Bez obzira na sve veću vremensku udaljenost, ova drama nam u današnjem svijetu postaje sve bližom, ne toliko iz eksplicitno – socijalnih problema, koliko po specifičnim mehanizmima ljudskih nada i ljudskih bjegova.Specifično društveno okruženje u kojem se drama odvija, silnice ljudskih nadanja i stremljenja da se izvuku iz onoga u čemu se trenutno nalaze, bjegovi i traženja izlaza, utapanje u vlastitim iluzijama i stvarna nemogućnost da se pobjegne igdje osim u vlastiti maštu – sve to je ono o čemu ova drama i dalje ostaje u vrhuncima moderne svjetske literature. Specifičnost Williamsova dramskog pisma jest u tome da se priča o unutrašnjem egzilu ne priča samo radnjom, već se događaji dramske napetosti uspostavljaju specifičnom atmosferom i posebnim diskursom. Iz svega toga je razvidno kako je upravo ovaj naslov interesantnim za neprestano ponovno scensko iščitavanje.

 Prevoditelj: Ivo Juriša

Redateljica, dramaturginja i autorica glazbenog koncepta: Valentina Turcu

Scenograf: Marko Japelj

Kostimograf: Alan Hranitelj

Dizajnet rasvjete: Aleksandar Čavlek

Dizajn zvuka: Gorazd Vever

Video: Matjaž Mrak

Fotograf: Tiberiu Marta

 Reprize su na rasporedu 13. i 27. svibnja u 19,30 sati. Ulaznice su u prodaji na blagajni Kazališta. Radno vrijeme blagajne: ponedjeljak - petak od 10-12 i od 18-19,30. Subotom od 10-12 sati. Kontakt: 042 200 250; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.