Neumorni Nino Škrabe, uz 75. rođendan i 55 godina umjetničkog djelovanja, predstavljen u novom 'Kolu'

Neumorni Nino Škrabe, uz 75. rođendan i 55 godina umjetničkog djelovanja, predstavljen u novom 'Kolu'

Poznati dramski i umjetnički djelatnik, ujedno i dugogodišnji voditelj amaterskog kazališta Nino Škrabe ima razloga za zadovoljstvo učinjenim, ali i onima koji su njegovo djelo prepoznali. Naime, u Jastrebarskom je 21. listopada u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazališta Škrabe predstavljen novi broj časopisa Matice hrvatske "Kolo". Tema broja na 120 stranica je umjetničko djelovanje Nine Škrabea, člana Predsjedništva tog ogranka, te osnivača i voditelja jaskanskog kazališta od 1968. do danas. Povod je bio više nego pravi, jer se time obilježio njegov 75. rođendana te 55 godina umjetničkog djelovanja.

Upravo Nino Škrabe već 55 godina kroz rad u svom rodnom Jastrebarskom pronosi kulturu i kazališnu umjetnost svojim krajem, županijom, državom, ali i u inozemstvu. Kroz njegovo kazalište u Jastrebarskom je od 1968. prošlo više od tri tisuće glumica, glumaca i raznih suradnika. S velikim su uspjehom igrane predstave na pozornicama diljem Hrvatske, ali i na gostovanjima u inozemstvu. Napisao je i adaptirao stotinjak dramskih djela, objavio tridesetak knjiga i u Jastrebarskom od 1968. režirao, adaptirao i/ili napisao pedesetak kazališnih predstava.

Njegova dramska djela, libreti za mjuzikle i adaptacije, od kojih je većina tiskana, izvođena su u gotovo svim zagrebačkim i hrvatskim kazalištima. Pisao je Škrabe i scenarije za dokumentarne i igrane filmove, a od djetinjstva se bavi novinarstvom i publicistikom. Uredio je i napisao brojne tekstove u mnogim časopisima i objavio petnaest publicističkih knjiga. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. U travnju 2014. dobio je nagradu "Gumbek" za izniman doprinos oživljavanju kabarea.

Nagradu za životno djelo Zagrebačke županije dobio je 2018. povodom 50 godina umjetničkog djelovanja. Od 2010. godine je član Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom, član je Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Novi broj časopisa "Kolo" zapravo je kruna dosadašnje bogate karijere Nine Škrabea, poznatog i po tome što je bio dio slavne autorske trojke Škrabe- Senker- Mujičić, a i sam dosta toga, kako je već istaknuto prije, radio u Zagrebu. Kažimo i to kako u ovoj njegovoj slavljeničkoj sezoni njegovo Kazalište Škrabe i jaskanski ogranak Matice hrvatske pripremaju uskoro predstavljanje knjige Nine Škrabea "Jaskanski kraj u slici i riječi", čiji je on autor zajedno sa Zvonimirom Kufrinom (članom Predsjedništva jaskanskog ogranka).

U nedavnom nastupu na HRT-u Nino Škrabe istaknuo je kako je to kraj koji je bogat povijesnim događajima, važnim ljudima, lijepom prirodom i mnogim zanimljivostima, pa je zato zaslužio takvu jednu knjigu. Neka mu je sretno i u toj novoj njegovoj zamisli, uvijek u suradnji s prijateljima i kolegama.


 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.