Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre

Podizanjem zastave Libertas na gradski zvonik, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha u srijedu, 10. srpnja 2019. godine svečano su otvorene jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre,  na kojima će u 47 dana, do 25. kolovoza, na tridesetak scenskih i ambijentalnih lokacija gotovo 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Ovogodišnju ceremoniju režirali su intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski i njezin pomoćnik Saša Božić, a pod sintagmom Ive Vojnovića "Dubrovnik plovi". Glazbu su izveli Orkestar Državne opere Donje Saske iz Hannovera, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Mješoviti zbor Libertas i Dubrovački komorni zbor pod ravnanjem maestra Ivana Repušića. Neizostavni dio otvaranja bio je i Festivalski dramski ansambl, Folklorni ansambl Linđo, studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te djeca i građani Dubrovnika.
 
Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je kako je Dubrovnik prije sedam desetljeća dobio kulturnu manifestaciju koja ga je nakon gotovo stoljeća i pol vratila na svjetsku scenu. „Dosta se toga promijenilo otkad je nekolicina entuzijasta krenula u ovaj projekt. Hvala svima koji su sve te godine na bilo koji način sudjelovali u i oko Igara", rekao je Franković.
 

FOTO: Dubrovačke ljetne igre

„Danas živimo u digitalnom dobu u kojemu dominiraju društvene mreže, ali u kojemu dominira i jurnjava. A juri se samo za što više tezora, za što više blaga. I to je ono što nije dobro. To je ono što ruši taj stari dubrovački model, a zapravo antički ideal, življenja u skladu s mjerom“, istaknuo je Franković te dodao kako je sklada i reda bilo dok je bilo mjere.
 
U ovoj obljetničkoj prigodi gradonačelnik Franković pozvao je na promišljanje kako ne upasti u zamku od tezora i kako zadržati te živjeti prave vrijednosti, kako u umjetničkom stvaralaštvu tako i u svakodnevnom životu. „Time će nam naš dubrovački i hrvatski prozor u svijet ostati čist i cjelovit usred svih oluja od tezora“, dodao je.


FOTO: Dubrovačke ljetne igre
 
Na otvaranju 70. Dubrovačkih ljetnih igara bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanica predsjednika Vlade ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, predstavnici diplomatskog zbora i drugi. (MK/Hina)



FOTO: Dubrovačke ljetne igre
 

FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre


FOTO: Dubrovačke ljetne igre

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.