Bili smo na 15. festivalu kamelije u Opatiji bajnoj - koliko ljepote i predivnih priča zahvaljujući jednom cvijetu

Bili smo na 15. festivalu kamelije u Opatiji bajnoj - koliko ljepote i predivnih priča zahvaljujući jednom cvijetu

U organizaciji Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije u Opatiji se od 27. ožujka do 2. travnja održavao 15. po redu Festival kamelije. Ovogodišnji Festival kamelije u Opatiji bio je prava blagodat za sve sudionike i posjetitelje, a nama i doživljaj za pamćenje. Festival koji je otpočeo 27. ožujka, a završio dodjelom nagrada najuspješnijim izlagačima cvjetova kamelija u nedjelju 2. travnja obilovao je zanimljivim događanjima u kojima su sudjelovale sve generacije Opatijaca i okolnih mjesta opatijske rivijere, počevši od najmlađih, onih vrtićke dobi, do učenika osnovnih i srednjih škola i odraslih. Kao i na svim prethodnim festivalima fokus je bio na natjecanju uzgajivača kamelija koji su se i ove jubilarne godine uključili izloživši svoje predivne cvjetove kamelija na izložbi u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer i tako sudjelovali u natjecanju.

O tom već tradicionalnom izboru najljepšeg cvijeta kamelije uz žiri odlučivala je i publika koja je glasovala sva tri dana koliko je trajala izložba, a koju je u petak 31. ožujka otvorenom proglasio gradonačelnik Opatije, Fernando Kirigin. Prisutne je pozdravila Mira Shalabi, predsjednica Udruge kamelija te osnivaču festivala Janu Berndu Urbanu uručila prigodan dar. 

Predsjednica, a ujedno i najodgovornija za sve ono lijepo što je i ove godine posjetiteljima donio festival tom nam je prigodom rekla - Godina 2023. je za 100 članova Udruge ljubitelja kamelija iz Opatije jubilarna, jer se obilježava 15 godina osnivanja i 5 godina članstva u ICS – International Camellia Society – Međunarodnoj udruzi ljubitelja kamelija. Ovu obljetnicu odlučili smo dostojno proslaviti te u okviru petnaestog Festivala kamelija imamo brojna predavanja za djecu i odrasle, kao i drugo izdanje Cvjetnog korza zbog kojeg smo posebno ponosni jer smo ga vratili iz zaborava. Izdajemo i prvu slikovnicu o opatijskoj kameliji rad djece trećih i četvrtih razreda OŠ Volosko i Matulji pod nazivom “Krajica z Opatije”. Promocija je predviđena za 4. svibnja u knjižnici opatijske osnovne škole – rekla je predsjednica Udruge ljubitelja kamelija Mira Shalabi tako da festival zapravo završava s tim datumom.

 Bogat i raznovrstan program

Program ovogodišnjeg festivala počeo je 27. ožujka predavanjem Katice Dražić u opatijskoj osnovnoj školi, a sljedeći dan slično predavanje o kamelijama održala je i u opatijskom dječjem vrtiću. U srijedu 29. ožujka u Parku Angiolina ing. Dražić održala je radionicu za građane na temu uzgoja i njege kamelije, a u četvrtak u 18 sati u Vili Antonio predavanje pod nazivom “Kroz kontakt s drvećem i biljkama vraćamo bajku u svoj život” održala je dr. sc. Romana Lekić, docentica na Veleučilištu Bernays, Zagreb.

U subotu, 1. travnja i nas je povela u šetnju parkom uz vilu Angiolina upoznajući nas usput i sa slavenskim legendama te dendroterapijom i iscjeljujućim djelovanjem šume, upućujući nas na blagodati Opatije koje nam s jedne strane pruža zvuk i miris mora, a s druge bogato zelenilo primorske šume pune hrasta, lovora... Bila je to šetnja kroz Park Angiolina na temu “Otkrijte što nam drveće i biljke poručuju – ulaznica za prolaz kroz “vilinska vrata”, pod vodstvom Romane Lekić, a ispred Šporera nastupila je FA Zora s gostima.

Na jubilarnom 15. po redu Festivalu kamelija najživlje je bilo uz otvorenje izložbe kamelija i završnu dodjelu nagrada uz zatvaranje festivala. Poseban ugođaj podarili su posjetiteljima na cvjetnu nedjelju kostimirani opatijski mališanu koji su sudjelovali u cvjetnom korzu. Sve se odvijalo u Umjetničkom paviljonu Jurja Šporera i oko njega, a posjetitelji su uživali uz razglede izložbi fotografija živih cvjetova i grmova te živih cvjetova kamelija, zatim slika na temu kamelija - likovnih radova djece OŠ Rikard Katalinić Jeretov i Dječjeg vrtića iz Opatije, te likovnih radova Likovne udruge Matulji i Zajednice Talijana.

Na prodajnim štandovima članovi Udruge ljubitelja kamelija predstavili su se i sa svojim originalnim suvenirima, slasticama, ali i sadnicama kamelija. Sam festival otvoren je uz glazbu, a veličanstvenu povijest Opatije kao turističke mondene rivijere povijesnim je kostimima dočarala grupa Dolce Epoque koja je nastupila i na zatvaranju festivala.
Manifestacija koja je ove godine trajala sedam dana obilovala je raznim radionicama, predavanjima i šetnjama kroz povijest kamelije i »stare dame«. Program uz otvorenje izložbe obogaćen je glazbom i nastupima (vodio ga je Dražen Turina Šajeta) zbora Štorija Rukavac, sopranistice Marie Baldini, te prof. Ivane Vrban iz Glazbene škole I. M.Ronjgov iz Rijeke na glasoviru, a čula se i domaća beseda. Atrakcija za nepce bilo je kušanje čaja Camellia sinensis iz Veprinca.

Cvjetnica u Opatiji, ponovno i Dječji cvjetni korzo

Dječji cvjetni korzo na Cvjetnicu bio je uz sam festival i predivan uvod uz proslavu uskrsnih blagdana, a predvodila ga je glavna cvjećarica i vrtlarica hotela Miramar, Katica Dražić, koja je obučena u haljinu crvene boje i sama simbolizirala kameliju.
- Imam lijepu haljinu danas, ali vi ste djeco još puno ljepše odjeveni, zaista ste prekrasni. Znate li da su cvjetovi koje imate na svojim šeširićima kamelije, opatijski simbol? A iza vaših leđa rastu i cvjetaju i prave kamelije, nježni cvjetovi kojih ovdje njegujemo i organiziramo festival u njihovu čast. Kamelije su inače došle u Europu iz daleke Kine, nekada davno, a u Park Angiolinu u Opatiji, u 19. stoljeću.
Pridajemo im veliku pozornost svjesni da samo Opatija i Dubrovnik u Hrvatskoj imaju puno kamelija, a ovo je prilika i da pohvalim vaše tete iz vrtića koje su uspjele iz reznica uzgojiti kamelije što je rijetkost i veliki uspjeh – upoznala ih je s poviješću u Parku Angiolina, ispred rascvjetalih kamelija Katica Dražić.

Dječji cvjetni korzo je započeo ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera, uz sudjelovanje pedesetak mališana iz dječjih vrtića u Opatiji, Voloskom i Ičićima, te gostiju iz Dječjeg vrtića Matulji i njihovih odgojiteljica. Mališani su defilirali kostimirani u kameliju te male vrtlare, a prošetali su preko Lungomara do parka Angiolina da bi vrativši se u krug opet do Parka svetog Jakova, ispred Šporera pred brojnim okupljenim roditeljima i drugom publikom izveli prigodan program. Na podiju Umjetničkog paviljona u nedjelju su glazbeni program izveli Voljen Grbac i prijatelji. 

Proglašenje pobjednika i zatvaranje - Nagrada za najljepši »Živi cvijet« pripala je Mojci Brubnjak

U večernjim satima Dani kamelija zaokruženi su proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada i uz glazbu, te ponovno uz kostimiranu opatijsku prošlost i nastup grupe Dolce Epoque. Program je vodio Dražen Turina Šajeta, a nastupao je mali i veliki zbor OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« iz Opatije te u solističkoj točki Laura Ferlan na harmonici.

Dodijeljene su brojne nagrade, a najprije su nagrađen likovni talenti koji su se natjecali u slikanju kamelija. U kategoriji od prvog do četvrtog razreda pobijedio je Marc Brade, 2. razred, PŠ Ičići, čija je mentorica bila Marina Mavrinac Matulja, drugo mjesto je osvojila Leona Galešev, 4.c. iz škole u Opatiji, mentorica joj je bila Tatjana Bonazza Čekada, a treće Emili Kik, 2. razred, PŠ Veprinac, uz mentoricu Ljiljanu Božičević. U kategoriji od petog do osmog razreda opatijske škole pobijedio je Ante Fantov iz petog razreda čija je mentorica bila Vanja Kusturin Zukić, dok je drugoplasiranoj Lani Popadić i trećeplasiranoj Karli Gašparuš, učenicama sedmog razreda, mentorica bila Suzana Ravaršen.

Žiri u sastavu Hermina Brajković, Darija Žmak Kunić i Ana Puž Kukuljan odabrao je najljepše rastuće cvjetove, te grmove kamelija koji rastu diljem Opatijske rivijere i okolice, a na izložbi su se mogli pogledati na fotografijama koje je izložio Foto Luigi iz Opatije. U izboru najljepšeg cvijeta pobijedila je Mirjana Mendrila iz Rubeša, drugo je mjesto osvojila Antonija Cvetković iz Opatije, a treće Čedna Hotzi Raffanelli iz Opatije.

Najljepši grm kamelije prema ocjeni žirija ima Mira Shalabi iz Opatije, drugi je laureat Nikola Turina iz Opatije, a na trećem mjestu Mirjana Mendrila iz Rubeša. Publika koja je od petka do nedjelje posjetila izložbu kamelija u »Šporeru« imala je priliku glasovati za najljepše izložene »žive cvjetove« i u toj je kategoriji konkurencija bila iznimno jaka. Najviše je glasova publike osvojio cvijet kamelije koji je izložila Mojca Brubnjak iz Opatije koja je imala i cvijet kamelije dostojan trećeg mjesta, a drugu je poziciju u ovoj kategoriji osvojio cvijet Marije Popović iz Ičića.

Predivni parkovi, vrt hotela Miramar, kamelije, palme, šume lovora...

Uoči Uskrsa u Opatiji se svake godine na poseban način osjeća taj profinjeni duh stare Opatije, "dame s kamelijama" jer to je vrijeme kada stanovnici Opatije živi sa svojim cvijetom, veličanstvenom kamelijom koja danas dolazi u mnogobrojnim inačicama, cvjetovima raznih boja veličina i oblika od malenih bijelih, ružičastih i crvenih do kombiniranih dvobojnih cvjetova u kojima posebno uživaju sve brojniji uzgajivači i ljubitelji kamelija. Festival kamelije pak i svakog posjetitelja ispuni posebnim emocijama, zato preporučujemo svima koji Opatiju planiraju posjetiti u proljeće da putovanje prilagode održavanju tog već tradicionalnog opatijskog Festivala koji se održava u vrijeme kada kamelije najljepše cvjetaju i predivan su ukras parkova, vrtova hotela i stotine privatnih okućnica diljem rivijere.

Nas je u šetnju parkom uz vilu Angiolina povela profesorica Romana Lekić, upoznajući nas usput i sa slavenskim legendama te dendroterapijom i iscjeljujućim djelovanjem šume, upućujući nas na blagodati Opatije koje nam s jedne strane pruža mora, a s druge bogato zelenilo primorske šume pune hrasta, lovora... i parkova s prekrasnima kamelijama. A jedan od najljepših vrtova ima hotel Miramar u kojemu je prema riječima vrtlarice Katice sedamdesetak cvjetnih vrsta te postoji i organizirano vođenje za turiste. Hotel uz to ima i sjajnu kuhinju, ljubazno osoblje i savršeni Wellness&spa, a uz to je i otvoren cijele godine. U njemu je odsjedao Otto von Habsburg, a i danas privlači i elite svojim šarmom i ljepotom ali i pozicijom uz samu šetnicu uz more - Lungomare.

   

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.