VBV - Drugi festivalski vikend i veliko finale Festivala koji Varaždin svrstava među najpoznatije svjetske pozornice rane glazbe

VBV - Drugi festivalski vikend i veliko finale Festivala koji Varaždin svrstava među najpoznatije svjetske pozornice rane glazbe

Festivalska opera za veliko finale 52. Varaždinskih baroknih večeri bila je uistinu prava poslastica za kraj ovogodišnjih Baroknih večeri koje su po svemu bile drukčije od dosadašnjih, a prije svega gledamo li sastav ansambala i broj mladih umjetnika. One su bile drugačije i po mnogim drugim obilježjima, primjerice broju popratnih programa i lokacijama na kojima su koncerti izvođeni, a osim Irske kao zemlje partnera koja  je festivalu baroka pridonijela svojim izvedbama djela s anglosaksonskim i keltskim utjecajima u ranoj glazbi dašak glamura i svijeta u malom donijeli su i glazbenici iz Turske i Izraela, zemalja s kojima smo prije 30 godina uspostavili diplomatske odnose, pa je festival ujedno uz domaćina dr.sc. Nevena Bosilja, gradonačelnika Varaždina, pratilo i nekoliko veleposlanika u RH. Zasluga je to prije svega organizatora Raymonda Rojnika ravnatelja i Davora Bobića, umjetničkog ravnatelja VBV-a, koji su i programski i organizacijski uspješno iznjedrili još jedne sjajne Varaždinske barokne večeri, festival kojim Varaždin ostaje jednom od najdugovječnijih i najvažnijih svjetskih pozornica barokne i rane glazbe i na tome im čestitamo.

Ova je godina drugačija i po velikom povratku publike na sve izvedbe i koncerte, a neki su bili i unaprijed rasprodani prije početka festivala. Još jedna posebnost ovogodišnjih varaždinskom HNK-u bila je i u festivalskoj opernoj produkciji. Prema riječima turskog dirigenta u izvedbi  „Sultani u operi” riječ je o festivalskoj, koncertnoj izvedbi djela velikih baroknih majstora skladatelja od kojih su neka ovdje izvedena premijerno, prvi puta nakon 200 godina. Publiku na velikom finalu oduševili su uz egzotične glazbenike originalna glazbala dalekog istoka, fantastični kostimi i sjajne pjevačke role i nastupi u kojima je pravo otkriće mladi Franko Klisović, kontratenor iznimnih pjevačkih i glumačkih mogućnosti. U ansamblu Pera Ensemble koji čine turski i dalkoistočni  glazbenici koji nastupaju na glazbalima ranijih razdoblja dio je i hrvatskiih  glazbenika, među kojima je i Krešimir Lazar.

Uz Festivalski ansambl, nastupili su i hrvatski solisti Ivana Lazar, Nina Tarandek, Franko Klisović i Emanuel Tomljenović. Dirigent i umjetnički voditelj je Mehmet Yesilcay.  Danas, 5. listopada u 18 sati u varaždinskoj Gradskoj vijećnici festivalski žiri objavit će dobitnike festivalskih nagrada „Jurica Murai” i „Ivan Lukačić”.

O vikendu prije finala

Vinend iza nas započeo je koncertom pod nazivom „Varaždinski skladateljski krug s kraja XVIII stoljeća“ u varaždinskoj Katedrali. Tomislav Fačini ravnao je izvedbom djela Vanhala i Ebnera, skladatelja baroknog razdoblja vezanih uz Varaždin. Središnji dio koncerta bila je izvedba Mise Solemnis u D duru za četiri glasa, zbor i orkestar koju su izveli članovi Zbora Hrvatske radiotelevizije, Varaždinski komorni orkestar, te solisti Valentina Fijačko, Nina Tarandek, Mislav Lucić, Jurica Jurasić Kapun, te Plamena Nikitassova na baroknoj violini. „Svjedočimo jednom talentu i osobnosti ovog hrvatskog baroknog skladatelja i njegovom zahtjevnom djelu“, naglasio je dirigent Fačini.

Nakon 19 godina na Varaždinske se barokne večeri vratila sopranistica Valentina Fijačko Kobić, prvakinja Opere HNK u Zagrebu. „Nakon 19 godina ponovno se vraćam na Varaždinske barokne večeri i doista mi je gušt nastupati s respektom prema publici i s jednom pozitivnom tremom“, istaknula je Fijačko Kobić, koja je svoje prve glazbene korake stjecala u Glazbenoj školi u Varaždinu, kao i mezzosopranistica Nina Tarandek koja se može pohvaliti impresivnom inozemnom karijerom.“ Iznimna mi je čast da sam danas u Varaždinu, u gradu gdje sam glazbeno stasala. Veseli me što pjevam na Baroknim večerima, festivalu koji je postao velik i međunarodno je priznat“, kazala je Tarandek. Tenoru Mislavu Luciću sinoćnji je koncert bio prvi na VBV-u na kojem je nastupio kao solist. „Kao netko tko živi u Varaždinu dugi niz godina i prati Varaždinske barokne večeri 15 godina velika mi je čast nastupi nastupiti kao vokalni solist uz Zbor HRT-a, čiji sam i od nedavno i vanjski suradnik“, istaknuo je Lucić. Pred njime, kao i mladim glazbenicima okupljenim u ChiaroScuro ansambl koji je nastupio posljednje festivalske nedjelje u crkvi Svetog Florijana u Varaždinu još će zasigurno biti brojnih koncerata u budućnosti baroknog festivala.

Varaždinske barokne večeri gostovale su i u Prelogu gdje su nastupili glazbenici ansambla Camerata Kilkenny, te u Nedelišću u kojem su baroknu glazbu izvodili Tamara Ivaniš, Igor Paro i Augustin Mršić. Bili su to posljednji vanjski koncerti ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri koje se nastavljaju danas u 20 sati koncertom Zagrebačkih solista i sopranistice Klasje Modrušan u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu. 

Izvedbom djela Bacha, Bajamontija, Vivaldija i Händela u Franjevačkoj crkvi u ponedjeljak nastupili su „stari znalci” festivalske barokne publike i laureati VBV-a Zagrebački solisti, te sopranistica Klasja Modrušan. „Veliko nam je zadovoljstvo nastupati u Varaždinu, prekrasnom radu koji nas i motivira. Ovako šetajući gradom prije koncerta nekako imam dojam da okruženje pospješuje izvedbu glazbenika koji su ovdje. Drago nam je da smo ponovno na Varaždinskim baroknim večerima”, istaknuo je Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća Zagrebačkih solista.

Nakon niza godina na Varaždinskim baroknim večerima ponovno je nastupila sopranistica Klasja Modrušan. „Imala sam do sada čast nastupiti na Varaždinskim baroknim večerima dva puta i zaista me obradovao poziv za ovaj treći nastup. Zahvalna sam ravnatelju Davoru Bobiću i naravno Zagrebačkim solistima koji su sjajan ansambl na ovakvom krasnom koncertu. Imam i neke korijene koji vuku iz Varaždina i tako da je puno mi srce što sam ovdje. Barokna glazba je specifična jer je toliko jednostavna, a toliko briljantna i izaziva posebnu emociju. Daje snagu i ljepotu i ta jednostavnost zapravo najčarobnija za baroknu glazbu”, istaknula je Modrušan, koja inače radi kao profesorica na pjevačkom odjelu Glazbene škole Blagoja Berse u Zagrebu. Koncert u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu bio je posvećen obnovi Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.