Koncertom Dublinske veze u katedrali i velikim vatrometom nad Starim gradom sinoć su otvorene 52. Varaždinske barokne večeri

Koncertom Dublinske veze u katedrali i velikim vatrometom nad Starim gradom sinoć su otvorene 52. Varaždinske barokne večeri
Koncertom Dublinske veze u varaždinskoj katedrali i velikim vatrometom nad Starim gradom sinoć su otvorene 52. Varaždinske barokne večeri. Uoči koncerta uzvanicima su se obratili gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj , Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Irske kao zemlje partnera, Zdravko Zima, izaslanik Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, stalnog pokrovitelja VBV-a i Nina Obuljen Krožinek izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Irish Baroque Orchestra pod umjetničkim vodstvom dirigenta Toma Fostera i uz mezzosopranisticu Katie Bray izveo je sjajan koncert pod nazivom 'Dublin Connections', a danas se koncertni program nastavlja koncertom uz baroknu kavu prvim u nizu programa festivala koji će se sve do 9. listopada biti održan u šest županija, jer čak 32 koncerata održat će se u Varaždinu i 25 drugih gradova na kojima će ukupno nastupiti više od 500 umjetnika.

Zanimljivo je da će u povodu 25. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije nastupiti niz domaćih umjetnika, održat će se i koncert u povodu  30 godišnjice diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske, na kojim će glazbu europskih i osmanskih dvorova izvesti Ansambl Izmir Barok. Iz bogatog programa vrijedi istaknuti i izvedbu oratorija  „Muka po Mateju” J. S. Bacha, a posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela - Barrocade Israeli Baroque Colleciva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom „Sultani u operi”. Veliko je zanimanje za ovogodišnje koncerte pa su gotovo sve ulaznice rasprodane, a posebna atrakcija su koncerti uz baroknu kavu, koji se održavaju u Varaždinu i Trakošćanu.

Uz glazbeni program i ukupno 17 festivalskih dana održavat će se i bogat popratni program pod nazivom Total Baroque koji uz izložbe, radionice i plesne nastupe, donosi i Irish Corner na Kapucinskom trgu u Varaždinu, a u dane vikenda na tom je prostoru predviđen bogat vanjski program uz irske specijalitete i pivo i suvremenu glazbu.

Fotografije: Spomenka Saraga

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.