U petak počinju 52. Varaždinske barokne večeri koje traju do 9. listopada, s koncertima u šest županija, a zemlja partner je Irska

U petak počinju 52. Varaždinske barokne večeri koje traju do 9. listopada, s koncertima u šest županija, a zemlja partner je Irska

U varaždinskoj gradskoj vijećnici održana je zadnja press konferencija uoči održavanja ovogodišnjih 52. Varaždinskih baroknih večeri koje će trajati od 23. rujna do 9. listopada. Osim u Varaždinu, koncerti će biti održani i u 15 drugih gradova i mjesta u šest hrvatskih županija, kako je rečeno, u županijama uz rijeku Dravu. Uz oficijelni program bit će tu i Total barok na ulicama i trgovima, uz obilje popratnih događanja: izložba cvijeća u cijelom gradu, izložba keramike do irskih plesova, koncerata na otvorenom i u okviru Irish Cornera na Kapucinskom trgu i dobrog irskog piva i irskih specijaliteta, a sve to po tri dana svaki tjedan uoči vikenda za vrijeme trajanja festivala. Varaždinske barokne večeri nisu samo glazbeni već i pravi turistički varaždinski brand koji iz godine u godinu privlači sve više gostiju iz inozemstva, pa je većina koncerata već gotovo rasprodana.  I ove godine kroz dva festivalska vikenda moći ćete spojiti uživanje u glazbi i u omiljenom napitku, u Trakošćanu i Varaždinu jer barokna će kava za vas biti spremna  uz koje koncerte provjerite na https://vbv.hr/program/u-varazdinu/

Na konferenciji su o ovogodišnjem programu i organizaciji festivala govorili Rajmond Rojnik, direktor festivala, N. E. Ruaidhri Dowling, veleposlanik Irske u RH, Davor Bobić, umjetnički ravnatelj, a o podršci Grada i Županije govorili su dr.sc. Neven Bosilj, gradonačelnik Varaždina i Silvija Zagorec, zamjenica župana Varaždinske. Bili su tu i predstavnici organizatora, festivalskog žirija i sponzora, na čelu s Vindijom kao dugogodišnjim stalnim sponzorom. Pokrovitelj festivala je Predsjednik Rebublike. Domaći i strani glazbenici njih 500-injak održat će 32 koncerata, a zemlja partner je Irska iz koje stižu najbolji interpreti barokne glazbe rečeno je na pressici.

Organizatori Varaždinskih baroknih večeri to su partnerstvo pripremali četiri godine, no, pandemija je sve do ove godine odgodila planirane zajedničke barokne projekte, pa tako napokon ove jeseni u Varaždin stižu vrhunski irski interpreti barokne glazbe.
 Posebno svečano bit će ove godine otvorenje u katedrali na koje stiže Irish Baroque orchestra, a za one koji će u baroknom ozračju uživati na ulicama i trgovima treba istaknuti bogat vanjski program - vatromet i koncert na Starom gradu i Kapucinskom trgu. 

Iz Irske dolazi i Barokni orkestar mladih iz Irske koji će tjedan dana nakon otvorenja pokazati kako se irska barokna glazba podučava i proučava u Irskoj već od srednje škole, a imaju priliku upoznati i svirati instrumente koje mi u Hrvatskoj nemamo”, istaknuo je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić, dodajući da će ove godine značajan dio programa biti posvećen hrvatskoj baroknoj glazbenoj ostavštini s time da svaki izvođač izvodi barem jedno djelo hrvatskih skladatelja ili onih koji su poput Wanhala stvarali u Varaždinu . Na 25 različitih lokacija ljubitelji barokne glazbe moći će uživati u koncertima.

Ukupni proračun festivala je 2, 5 milijuna kuna, a financijski ga podupiru Ministarstvo kulture, Grad Varaždin, Varaždinska županija, Klub mecena i sponzori. Podršku ovogodišnjem festivalu i projektima koje donose i koncerte u povodu obilježavanja godišnjica diplomatskih odnosa pružaju Izrael, Turska, Portugal i Mađarska.

„Počašćeni smo što smo partneri festivala i to u godini kada se obilježava 30 godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Irske. Imamo dobre bilateralne odnose između naših zemalja. Drago nam je da ćemo imati priliku u vaš grad dovesti najbolje irske barokne ansamble, jer mi imamo dugu tradiciju njegovanja i proučavanja barokne glazbe, ali i tradicionalne glazbe općenito. Čestitam organizatorima na velikom trudu kojeg su uložili u organizaciju festivala i ovaj prekrasan program”, istaknuo je Nj. E. Ruaidhri Mark Dowling. veleposlanik Irske u Republici Hrvatskoj.     

Počašćeni smo-i Irska i Irsko veleposlanstvo u Hrvatskoj što smo partneri ovogodišnjeg festivala i što najbolji irski glazbenici i oni mladi dolaze i mislim da će dati velik doprinos Baroknim večerima, jer predstavit će irsku baroknu ostavštinu. Ono što Hrvatska i Irska dijele su visoki izvodilački domete u glazbi. U Varaždinu će biti i irish corner, bit će tu i tradicionalne irske glazbe i prilike da Varaždinci upoznaju i našu kulturu, plesove i okuse”, ponovio je Ruaidhri Dowling, veleposlanik Irske u RH.

Mladi glazbenici iz četiri hrvatske glazbene akademije predstavit će se u zajedničkom glazbenom projektu u atriju Županijske palače, a Varaždinska županija je prepoznata kao županija znanja, a ovim smo koncertom željeli te mlade povezati s izvrsnosti o kojoj je Varaždinska županija poznata. Varaždinske barokne večeri promoviraju i grad Varaždin i Varaždinsku županiju i mi ćemo i nadalje sukladno mogućnostima podupirat održavanje i tradiciju baroknog festivala jednog od festivala nacionalnog značaja. Varaždinskih baroknih večeri su brend i Grada Varaždina i Varaždinske županije i u nama će i dalje imati značajnog podupiratelja u realizaciji svojih projekata - rekla je zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. 

„Od petka 17 dana Varaždin će biti stilu baroka. Ovih sedamnaest dana za vrijeme trajanja 52. Varaždinskih baroknih večeri će imati poseban barokni štih, ali i poseban irski štih i pečat. Zahvaljujem se zemlji Irskoj koja je sjajan partner ovogodišnjih baroknih večeri i koja nam je omogućila dolazak više od stotine irskih umjetnika u Varaždin i to na trošak Republike Irske”, rekao je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.  
Ovogodišnji program predstavlja veliki kvalitativni iskorak. Zaista se zahvaljujem na nevjerojatnoj susretljivosti veleposlaniku Dowlingu i Irskom kulturnom institutu. K nama dolaze dva ansambla i dva orkestra, što bi bili ogromni troškovi da se Institut nije uključio u sufinanciranje. U Varaždinskoj, ali u pet susjednih županija očekuju ljubitelje barokne glazbe spektakularni koncerti”, naglasio je varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Na festivalskom programu ove je godine i „Muka po Mateju” baroknog velikana J. S. Bacha, a posebne će glazbene poslastice biti i koncerti gostiju iz Izraela-Barrocade Israeli Baroque Colleciva i kontratenora Yaniv’d Ora, kao i festivalska operna produkcija pod nazivom „Sultani u operi”.

Bit će održan niz popratnih programa objedinjenih u programu „Total barok”, već tradicionalna izložba cvijeća, izložba keramike, a Festival će kao i prethodnih festivalskih jeseni završiti dodjelom nagrada i tradicionalnim koncertom darovitih učenika varaždinske Glazbene škole uz Varaždinski komorni orkestar. Varaždinske barokne večeri inače jedan su od ovogodišnjih TOP događanja po izboru Hrvatske turističke zajednice.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.