Koncertom Opera Gala završile su 73. po redu Dubrovačke ljetne igre

Koncertom Opera Gala završile su 73. po redu Dubrovačke ljetne igre

Završene su ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre. Koncertom Opera gala s djelima velikih skladatelja Hérolda, Gounoda, Donizettija, Dvořáka i Verdija ispred Katedrale dirigirao je Ivan Repušić, a nastupio je Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije te operne zvijezde, sopranistica Adela Zaharia i mladi tenor Filip Filipović.

Sopranistica i pobjednica prestižnog natjecanja Operalia Adela Zaharija oduševljava publiku i kritiku podjednako. Ostvarila je brojne uspjehe diljem Europe te na međunarodnoj glazbenoj sceni. Mladi tenor Filip Filipović već je dobitnik velikog broja nagrada te je ovogodišnji pobjednik natjecanja Boris Papandopulo. Jedan od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata Ivan Repušić šef je dirigent Orkestra Minhenskog radija te prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu. Dirigentski je zanat kovao kod ponajboljih hrvatskih i svjetskih majstora, a bio je i ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara od 2009. do 2012. godine. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju Milka Trnina te nagrada Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara.

Kratkom ceremonijom na kraju koncerta, službeno su zatvorene 73. Dubrovačke ljetne igre.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Konferencija za medije povodom zatvaranja 73. Igara

Konferencija za medije pred samo zatvaranje Igara održana je u palači Sponza. Uz festivalsko vodstvo, opunomoćenicu ravnateljice Linu Njirić i intendanticu Doru Ruždjak Podolski, sudjelovali su i Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je ovom je prigodom zahvalila i čestitala vodstvu Igara na realizaciji ovogodišnjeg festivala dodavši kako je sretna što se nakon dvije pandemijske godine vratilo uobičajenom načinu rada, organiziranja i produkcije ovako zahtjevnog projekta, te gradonačelnik Mato Franković i župan Nikola Dobroslavić koji su se pridružili čestitkama, također izrazivši zadovoljstvo jer su se Igre ove godine vratile svom punom opsegu.

Festival je i ove godine okupio brojne umjetnike iz Hrvatske i cijelog svijeta koji su u 47 dana na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija, pred domaćim i inozemnim posjetitelja izveli 74 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih, filmskih, likovnih i drugih programa.

Ovogodišnji dobitnici nagrade Orlando

Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramu jednoglasno je odlučio dodijeliti nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Jadranki Đokić, za ulogu Majke, u predstavi 'Krvava svadba' Federica Garcie Lorce, premijerno prikazanoj 17. kolovoza 2022. na Lokrumu, u režiji Franke Perković-Gamulin, te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Ocjenjivački sud za dramu ove je godine odlučio obnoviti jedan dobar, i neko vrijeme zaboravljen običaj pohvaljivanja zapaženih uloga, osim laureata. Posebnu je pohvalu za ulogu Dotura Prokupia primio mladi glumac Marina Klišmanića u predstavi 'Ljubovnici' anonimnog autora iz 17. stoljeća, u režiji Aleksandra Švabića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara dobio je mladi dirigent Dawid Runtz zbog stilski savršenog, a umjetnički snažnog dojma, koji je ostavio kako na ocjenjivački sud, tako i na cjelokupno slušateljstvo, na koncertu održanom 18. kolovoza 2022. u Kneževom dvoru.

Odlukom Vijeća Nagrade Orlando, a na prijedlog intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, Grand prix Orlando dodijeljen je Nevi Rošić koja neprijeporno pripada velikim damama hrvatskog glumišta.

Igre ponovno u punom opsegu uz uspješnih 47 festivalskih dana

Tijekom 73. Igra održane su ukupno 74 izvedbe od čega 42 dramske, 16 glazbenih, 3 plesne, 2 folklorne, 2 izložbe te 8 ostalih popratnih događanja (predstavljanja umjetnika, filmske projekcije i tematske večeri). Također, na programu Igra je bilo 13 izvedbi za djecu te 12 besplatnih programa.

Igre su pratili brojni mediji te je u domaćim i stranim tiskovinama kroz srpanj i kolovoz objavljeno više od 300 napisa o Igrama, a na internetskim portalima i društvenim mrežama više od 3800. Festival je značajan medijski prostor dobio i na nacionalnim televizijskim postajama i lokalnim televizijama.

Dubrovačke ljetne igre i ove su godine podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija te brojni sponzori i donatori kojima i ovim putem zahvaljujemo: Mastercard, Euroherc, Hrvatska elektroprivreda, ACI klub, ALH, Coca-Cola, Kraš, Croatia Airlines i Tuttobene, Clara Stones i Farmacija. Vrijedne donacije Igre su primile od zaklade Caboge Stiftung i OTP banke, Atlantske plovidbe, Orbico Grupe, Atlantic grupe i Lenova. Medijski pokrovitelj bio je Jutarnji list. Bez svih njih realizacija ovog najprestižnijeg kulturnog događaja u Hrvatskoj ne bi bila moguća kao ni bez vjerne festivalske publike koja nas uvijek prati s velikim interesom. Hvala i predstavnicima medija i građanima Dubrovnika na potpori i suradnji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.