Završena 8. Fešta od sabuna na pješčanim plažama kraljevskog grada Nina, galerija

Završena 8. Fešta od sabuna na pješčanim plažama kraljevskog grada Nina, galerija

Osmi festival pijeska ili kolokvijalno Fešta od sabuna na prekrasnim pješčanim plažama Nina i ove je godine pobudila veliko zanimanje posjetitelja i turista koji su se okušali u gradnji skulptura od pijeska i u tome i više no uživali.

Grad Nin je poznat po kulturno-povijesnoj ostavštini, ali su prirodna bogatstva važna jer  i ona jednako privlače mnogobrojne turiste. Posebno se u elementima prirodne baštine ističu duge prirodne pješčane plaže koje očaraju svakog ljubitelja sabuna što je dalmatinski izraz za pijesak. Čarolija koja nastaje i nestaje je naziv Festivala pijeska koji se u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina održao na ninskim pješčanim ljepoticama - plaži Ždrijac i Kraljičinoj plaži osmi put za redom. Festival se održao u kontinuitetu unatoč pandemiji Covid 19. Tijekom proteklih pandemijskih godina prijave su bile online tj. kandidati su se prijavili putem e-maila i poslali fotografije svojih radova i to sa onih mjesta gdje su se svakodnevno kupali na jednoj od pješčanih plaža.

Ove godine je festival privukao 29 ekipa iz Hrvatske i inozemstva, a oni su od ranih jutarnjih sati pripremali skulpture od pijeska kako bi osvojili nagradu. Bila je sretna okolnost da je prethodne noći padala kiša pa je priroda bila suradnik graditeljima na festivalu sabuna. Naime mokri sabun je davao bolje mogućnosti izražavanja pri oblikovanju skulptura, a veselja i razigranosti nije nedostajalo. Posebno su bili oduševljeni oni najmlađi, a neke obitelji doputovale su u Nin samo kao vikend program kako su istakli zbog festivala pijeska.

Članovi žirija ­­­­­­­­­­­­­­­bili su dugogodišnji prijatelji festivala Dejana Brdarić i Krešimir Valentak kipari restauratori iz Zagreba, Ana Bubić i poznati zadarski fotograf Boris Kačan. Završetak festivala obično je izbor najboljih skulptura u čijim su izradama sudjelovali graditelji koji su svoje vještine, uz pomoć pijeska i mora prezentirali okupljenima i žiriju. Motiva je bilo raznih, a žiri je odabrao tri pobjednička mjesta, dva na Kraljičinoj plaži i jedno na plaži Ždrijac jer su kreacije bile podjednake kvalitete.

Pobjednici ovogodišnjeg festivala su: Magdalena Zlodi iz Velike Gorice s motivom hobotnice, Bruna Perković, Zagreb s motivom automobila, te zajednički rad Lucije Škibola i Korine Mustać iz Nina s motivom nilskog konja. Ostali nagrađeni su: Ana Marija Čikardić, Srednji Lipovac s motivom Spužva Boba, Matea Pintar, Sveti Ivan Zelina s motivom piramide, te Bernarda Čikardić iz Srednjeg Lipovca s motivom grba Republike Hrvatske.

Koncepcija festivala usmjerena je prvenstveno na obitelji s djecom, gdje se često dogodi da su zamijenjene uloge pa roditelji strastveno grade kule od pijeska dok im njihova djeca malo pomažu, a više promatraju kako nastaju obiteljska remek djela od finog ninskog pijeska. Scenski prizori su ujedno poput kazališne predstave jer dok jedni grade, dio kupača promatra kao dio publike.

Upravo su dvije ninske plaže koje se često nađu na listama najpoznatijih hrvatskih plaža na europskoj i na svjetskoj razini poznatih plaža, Kraljičina plaža i plaža Ždrijac, inače savršena mjesta za obitelji s malom djecom, bila mjestom neobičnih susreta kupača i graditelja. Festivalski dan mnogi će još dugo pamtiti jer čarolije koje nastaju na pješčanim plažama kraljevskog Nina ostaju im još dugo u sjećanju.

  Fotografije: Boris KAČAN

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.