U Kursalonu u Beču održana peta po redu Gala večer Udruženja hrvatskih poduzetnika

GALA ABEND 5

Svečana dvorana  Kursalona u Beču bila je 14. lipnja mjesto održavanja pete po redu Gala večeri Udruženja hrvatskih poduzetnika Austrija,  na kojem se okupilo stotinjak poduzetnika te mnoštvo drugih uglednika iz hrvatskog  i austrijskoga  gospodarskog, kulturnog i političkog života.Među hrvatskim visokim gostima bila je i hrvatska veleposlanica nj.e. Vesna Cvjetković, bosansko-hercegovački veleposlanik nj.e. Tomislav Leko, a svečanosti je nazočilo i nekoliko drugih veleposlanika prijateljskih zemalja.

Gala večer bila je mjesto druženja, ali i predstavljanja udruženja UHP, osnovanog, 2011. godine u želji da se zajedničkim radom, poduzetništvom i inovacijma pridonese povezivanju hrvatskih i austrijskih  tvrtki u cilju bržeg i kvalitetnijeg  gospodarskog razvoja.-Udruženje okuplja 150 poduzetnika raznih branši i zanimanja, od malih poduzetnika do tvrtki i grupa, a s više od 1500 zaposlenih snažan je čimbenik razvoja zajedništva, tolerancije, otvorenosti i povezivanja gospodarstava Austrije i Hrvatske. Udruženje tijekom godine organizira savjetovanja i razne edukacije za svoje članove te jednom godišnje Gala večer kao zajedničko druženje i opuštanje.

U Austriji danas  živi oko 110.000 Hrvata sa austrijskim državljanstvom uključujući i Gradišćanske Hrvate, a njihova prosječna dob je 43,9 godina. U jesen Udruženje će dobiti vlastite prostorije te mali HUB za startup-ove u blizini  Prattera  - kazao nam je Niko Ilić, predsjednik  Udruženja, koji i sam kroz svoje dvije tvrtke, jednu u domovini, a drugu u Austriji, predstavlja dobar primjer povezivanja gospodarstva dviju zemalja. Obraćajući se nazočnima predsjednik udruženja, Ilić je poručio -  Ima se i Hrvatska čime pohvaliti, znana je primjerice po kravati, Penkali, izumitelju padobrana, ali ne smije se zaboraviti da je upravo Nikola Tesla, kojemu suvremeni svijet duguje sav tehnološki razvoj, rođen u Hrvatskoj,a na njegovu tragu i tvrtka Rimac danas proizvodi najinovativniji električni automobil u svijetu pod Teslinim imenom . A kad je riječ o Hrvatskoj i Austriji naglasio je da je zajedništvo u vrijeme vladavine Habsburgovaca zaslužno što su mnoge kulturne veze kroz povijest održane do danas, a uz moto Zajednički kulturni doživljaji  samo u 2017. godini, u obje zemlje, održano je više od 100  priredaba- predstava, koncerata, promocija, filmskih i kazališnih festivala. Austrija je i drugi po veličini najjači inozemni investitor u Hrvatskoj s više od 700  gospodarskih subjekata. Austrija i Hrvatska  povezane su danas u okvirima Europske unije, a partnerstva na područjima kulture i gospodarstva od posebne su važnosti.

Izvrstan domaćin bio je i Josip Šušnjara,  voditelj Kursalona,koji se osim o lokaciji svečanosti pobrinuo i za sjajan catering i program u kojemu se nastupili komičar i cabaretist Omar Sarsam, Jazz band Lou i Ursula Gerstbach i drugi.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.