Službeno predstavljanje umjetničkog murala “Stazom Hrvata u Molise"

Službeno predstavljanje umjetničkog murala  “Stazom Hrvata u Molise"

Od 4. srpnja Acquaviva Collecroce/Kruč, jedno od četiri mjesta u kojima živi stoljećima hrvatska jezična manjina u Italiji, bogatiji je za još jedan trajni spomen na dolazak Hrvata u Molise u 15.-16. stoljeću.

Riječ je o svojevrsnom muralu dugom 20-ak metara u gradskom parku uz šetnicu, a koji je reprodukcija starih freski o dolasku Hrvata u Molise. Motivi prisutni na svečano otvorenom muralesu prikazuju luku, brodove, prve dolaske i naseobine Hrvata te karakteristične pejzaže Molisea, a reprodukcija je to freski pronađenih u kući obitelji De Rubertis. Murales je realiziran na inicijativu Općine Kruč/Acquaviva Collecroce, potpisuje ga arhitekt Nicola Guglielmi koji je postavio i rasvjetu na šetnicu koja prati murales.

Sredstva za realizaciju donirao je Moliški Hrvat Giovanni Stefanelli, uspješni poduzetnik koji je iz Regije Molise emigrirao u Australiju, a čiji je unuk također nazočio svečanom otvaranju na kojem su gostovali svi gradonačelnici okolnih mjesta, te predstavnici Regije. Uvažavajući svečani trenutak rezanja vrpce od strane gradonačelnika, Francesco Trolio, predstavnice VRH u Rimu i unuka donatora, večer je obogaćena glazbenim ugođajem Zagrebačkih solista koji su nazočili otvaranju te unuk skladatelja Antonia Janigra.

Predstavnica VRH u Rimu, gđa Iva Pavić, pozdravila je nazočne u ime vlp. Jasena Mesića te izrazila kako joj je čast nazočiti još jednom od otvaranja trajnog spomena na dolazak Hrvata iz podbiokovlja i doline Neretve u Molise. Zahvalila je gradonačelniku na ovoj inicijativi i svima koji su pomogli realizirati ovaj murales kao i svim udrugama koji uz sustavnu pomoć hrvatskog Veleposlanstva, Vlade RH kroz Središnji državni ured za Hrvate u inozemstvu njeguju hrvatsku kulturu, jezik, identitet i običaje u ovoj talijanskoj regiji.

Tekst i fotografije: Pasqualino Sabella, Pokrajinski jezični uredu za hrvatski u Kruču

Potpis pod fotografije: 

Slika 1 Uzvanici na inauguraciji

Slika 2 Gradonačelnik Kruča, administracija i gosti.

Slika 3 detalji djela

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.