U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu već 117 godina svečano se slavi blagdan Velike Gospe

U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu već 117 godina svečano se slavi blagdan Velike Gospe

Ta vjerska i narodna svečanost je označena na gradskom službenom kalendaru u Chicagu kao Dan hrvatske proslave Velike Gospe 15. kolovoza 2023.

Sredinom ljeta 15. kolovoza svake godine u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu svečano se slavi blagdan Velike Gospe. Ovo je 117. godina od kad Hrvati Chicaga i okolice na poseban način slave Majku Božju u liku Sinjske Gospe. Blagdan Velike Gospe u Chicagu – je zapravo najveće okupljanje Hrvata u toj američkoj metropoli i gotovo cijeloj Americi. Ta velika vjerska i narodna svečanost je označena na gradskom službenom kalendaru kao Dan hrvatske proslave Velike Gospe.

Taj dan se okupljaju u župi sv. Jeronima tisuće ljudi naših korijena na molitvu i slavlje. Prije samog blagdana održava se devetodnevna duhovna priprema u kojoj sudjeluju brojne iseljeničke obitelji koje žive u tom dijelu SAD-a.

A na Veliku Gospu slavlje otpočinje kilometrima dugom procesijom gradskim ulicama, slijedi svečana sveta misa, a zatim je veliko narodno slavlje do kasno u noć.

Ovogodišnje misno slavlje predvoditi će aktualni kustos fra Marko Puljić, kojemu će se pridružiti  svećenici Kustodije fra Nikola Pašalić, fra Ivica Majstorović, fra Stipe Renić i fra Antonio Musa, te odabrani ugledni predstavnici Katoličke crkve u Hrvata iz domovine uz mjesne crkvene velikodostojnike samog grada Chicaga.

Kustos fra Marko Puljić i njegov svećenički tim, uz odanu pomoć ovećeg broja župljana, nadaju se da su uspješno pripremili proslavu koja će pokazati hrvatske duhovne i nacionalne vrednote koje naš narod njeguje ma gdje god se on nalazio. Više

Tekst: HMI/V.K.; Foto: Arhiv Župe sv. Jeronima

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.