Grlić Radman na Sveučilištu Britanske Kolumbije: Osnažujemo veze Hrvatske i Kanade

Grlić Radman na Sveučilištu Britanske Kolumbije: Osnažujemo veze Hrvatske i Kanade

U Kanadi živi više od 250 tisuća hrvatskih Kanađana koji ne samo da su pridonijeli razvoju Kanade, već su i znanjem stečenim u toj zemlji značajno pridonijeli razvoju Hrvatske, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u svom predavanju na Sveučilištu Britanske Kolumbije u petak."Jedna od najčvršćih veza među državama su upravo ljudi. Kanada je dom za više od 250 tisuća hrvatskih Kanađana koji su most snaženja veza naših dviju zemalja. Ne samo da su pridonijeli političkom, gospodarskom, društvenom i kulturnom razvoju Kanade, već su i znanjem stečenim u Kanadi značajno pridonijeli razvoju Hrvatske od njezina osamostaljenja", kazao je Grlić Radman.

Otvara se katedra hrvatskog jezika

Na Sveučilištu Britanske Kolumbije, otvara se katedra hrvatskog jezika, koja će 2025./2026. krenuti s poučavanjem prvih studenata, a uz potporu hrvatske Vlade, stoji u priopćenju MVEP-a.
Grlić Radman je istaknuo u svom predavanju da Hrvatska snažno podupire europsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana kao i nastavak proširenja Europske unije.
"Hrvatskoj je od iznimne važnosti stabilno susjedstvo sa zajedničkim demokratskim vrijednostima i jasnom euroatlantskom orijentacijom", naglasio je Grlić Radman u svom predavanju o odgovorima Hrvatske na nove sigurnosne izazove u Europi.
Istaknuo je da NATO savez ostaje okosnica naše kolektivne obrane, a osvrnuo se i na 30. obljetnicu uspostave diplomatske odnose Hrvatske i Kanade, rekavši da naše transatlantske veze nadilaze službene strukture i organizacije.

Brojni susreti

Grlić Radman također se susreo s provincijskim ministrom Britanske Kolumbije za gospodarstvo Jagrupom Brarom s kojim je razgovarao o jačanju transatlantskog partnerstva, suradnji u području razvoja održivog turizma s posebnim naglaskom na digitalizaciju i o korištenju prednosti Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) EU-a i Kanade.
Ministar Grlić Radman je s članom Hrvatsko-kanadske gospodarske komore Georgom Kovačićem razgovarao o energetici, istaknuvši veliki potencijal za suradnju s obzirom na Hrvatsku kao energetsko regionalno čvorište zahvaljujući LNG terminalu.
Posjetio je i župu svetog Nikole Tavelića u Montrealu gdje se susreo s hrvatskim iseljenicima i najavio odluku hrvatske vlade o otvaranju generalnog konzulata u Vancouveru.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.