Hrvatska zajednica San Pedro, Dalmatinsko-američkog kluba, proslavila svoj tradicionalni 60. “Riblji ručak”

Hrvatska zajednica San Pedro, Dalmatinsko-američkog kluba, proslavila svoj tradicionalni 60. “Riblji ručak”

Dalmatinsko-američki klub je najorganiziranija i najsnažnija zajednica Hrvata Južne Kalifornije osnovan je 6. svibnja 1926. godine i za tri godine slavi 100. obljetnicu osnutka. Članstvo u svim kategorijama je oko 500 osoba. Klubov objekt s više dvorana od 22.000 četvornih stopa i velika vanjska terasa gledaju na luku Los Angelesa i marinu za jahte Cabrillo.
“Svrha kluba tada, a koja traje i danas, bila je promicanje američkog patriotizma, bratske i sestrinske ljubavi, dobre volje prema svim prijateljskim narodima naše zemlje, ponosa na naše etničko naslijeđe i opće 'kvalitete dobrog susjeda' prema našoj zajednici u cjelini,” kaže Rudy Svorinich, Jr. Predsjednik Dalmatinsko-američkog kluba.
"Oni su polagali pravo na američki san, mjesto gdje su mogli ponosno podići zastavu svoje baštine i svoj novi dom", kaže Angela Romero, lokalna povjesničarka i suradnica San Pedro Today, o podrijetlu kluba.
San Pedro, koji se smatra srcem hrvatske zajednice u Los Angelesu, dom je najveće populacije Hrvata duž Tihog oceana, zato je bivši vijećnik Rudy Svorinich Jr. a sada predsjednik Dalmatinsko-američkog kluba osnovao i Hrvatski kulturni centar na uglu 7.Ulice i Pacific Avenue.
“Za mnoge ljude u zajednici, kada uđete kroz vrata Dalmatinsko-američkog kluba, osjećate se kao da ulazite u nešto što vam pripada,” kaže Rudy Svorinich, Jr. predsjednik kluba. “Ne osjećate se kao stranac kada uđete u klub, osjećate se kao da ulazite u svoj drugi dom.”
Članstvo Dalmatinsko-američkog kluba uključuje dva člana Kongresa, dva člana državne skupštine, dva župana L.A.-a, pet sudaca Vrhovnog suda L.A.-a, gradskog odvjetnika L.A.-a, tri člana Gradskog vijeća L.A.-a i brojne gradonačelnike South Baya, predsjednike hrvatskih organizacija, da ne spominjemo muškarce i žene iz svih krajeva svijeta, životni stil, različita zanimanja i mnoga etnička podrijetla, ne samo hrvatska.
Preko 250 članova i gostiju okupilo se slaviti 60. obljetnicu Ribljeg ručka Dalmatinsko-američkog kluba zajednice San Pedro prošlog petka.
Prvi Ručak je započeo u siječnju 1961. s 18 sudionika iz lokalne poslovne zajednice i redovito se slavio do početka pandemije covid.
Zbog pandemije covida, proslava je odgođena za petak, 31. ožujka 2023.
S velikim oduševljenjem ponovnog druženja Ribljem ručku nazočili su pojedinci iz svih društvenih slojeva , visoki izabrani dužnosnici, gospodarstvenici, prosvjetni radnici, odvjetnici, medicinski djelatnici i umirovljenici.
Ispred Hrvatskog konzulata nazočila je i naša generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea, a ispred globalne organizacije Američko hrvatskog kongresa, predsjednica Nada Pritisanac Matulich.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.