New York - Svečano obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca

New York - Svečano obilježen blagdan blaženog Alojzija Stepinca

 New York City: Svečano je proslavljen blagdan blaženog Alojzija kardinala Stepinca u nedjelju u Hrvatskoj župi SV. Ćirila i Metoda na Cardinal Stepinac Place-u u New Yorku, u nedjelju, 12. veljače.

Fra Iko Skoko je predvodio Svetu misu u 9 sati u koncelebraciji sa župnikom vikarom fra Lovrom Šimićem. Fra Iko je u propovijedi istaknuo da obilježavamo 125. obljetnicu rođenja kardinala Stepinca, 70. obljetnicu kako ga je Papa XII. uvrstio u Zbor kardinala Katoličke Crkve, te 25. obljetnicu kako ga je papa sv. Ivan Pavao II. proglasio blaženim u hrvatskom marijanskom nacionalnom svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. U provom dijelu propovijedi fra Iko je istaknuo četiri vrednote sluge Božjeg kardinala Alojzija Stepinca, ili kako je Papa rekao točke koje su kompas za orijentaciju: 1. vjera u Boga, 2. poštovanje čovjeka, 3. ljubav prema svima sve do praštanja i jedinstvo s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. U drugom dijelu je govorio o sadržaju pisma kojeg je kardinala Stepinca napisao svojoj sestri Štefaniji 1953. U tom pismu Kardinal je zamolio sestru da ne dopusti da je obuzme mržnja i osveta prema onim koji su joj mučili njezina sina u dok je služio vojsku. Kardinal joj piše kako je karakteristika komunista da mrze, osvećuju se, pljačkaju i ubijaju. Pozvao ju je da moli za one koju su joj mučili sina jer su oni najnesretniju ljudi na svijetu. 

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je krčki biskup mons. fra Ivica Petanjak. Svečana procesija je prošla kroz središte crkve na čelu s ministrantima koji su nosili križ, svijeće i kadionik, zatim u narodnim nošnjama mladi župe koji su članovi Hrvatske škole i Kolo grupe Kardinala Stepinca te na kraju misnici. Pjevane obje dvije mise predvodio je župni zbor. Župnik fra Nikola Pašalić je pozdravio sve nazočne te posebno preuzvišenog oca biskupa Petanjka. Naglasio je kako je njegov dolazak na Stepinčevo važan a i radost za sve župljane u New Yorku. Crkva bijaše prepuna vjernika. Župnikove pozdravne riječi upućene Biskupu potvrdili su župljani svojim dugim pljeskom. Čitali su misi čitanja i molitvu vjernika mladi župljani u narodnim nošnjama. Biskup je u svojoj poučnoj propovijedi govorio o životu blaženog Alojzija kardinala Stepinca. Istaknuo je dvije poruke koje bi trebali učiti od Blaženika: 1. učiti se donositi važne i dobro odluke u životu. Blaženi Alojzije Stepinac je nakon ranjavanja u ratu i ozbiljnog razmišljanja i molitve donio odluku postati svećenik. Nakon te odluke posvetio se bez ikakve sumnje i okretanja svom pozivu. Biskup je rekao kako se danas stvara kultura „neodlučivanja“ što se osjeća na svakom koraku, a posebno i u životu mladih koji se ne odlučuju na vjenčanja, pa ni pred matičarom. 2. učiti se živjeti Evanđelje bez obzira u kojem političkom sustavu živjeti. Blaženi Alojzije Stepinca je živio u više režima koji se smjenjivali. On je ostao nepokolebljiv i neslomiv trudeći se živjeti Evanđelje i svjedočiti kako je najveća vrednota čovjek. 

Na kraju Svete mise župnik fra Nikola zahvalio se i predstavnicima diplomatskog zbora Republike Hrvatske u USA veleposlaniku Pjeru Šimunoviću, Generalnom konzulu Nikici Kopačeviću, Konzulici Lidiji Babić, vojnom izaslaniku republike Bosne i Hercegovine pri UN gospodinu Bruni Lekiću i njegovoj supruzi na dolasku i sudjelovanju na Svetoj misi. Zahvalio je biskupovu tajniku vlč. Josipu Karabaiću, fra Iki Skoki, fra Lovri Šimiću, časnim sestrama s. Izabeli Galić, s. Zdravki Širić i s. Mireli Kureviji i svima koji su na bilo koji način pridonijeli organiziranju liturgije za Stepinčevo. Posebne zahvale za dolazak i predvođenje euharistijskog slavlje izrekao je biskupu mons. Ivici Petanjku. Biskup je zahvalio župniku fra Nikoli na pozivu. Drago mu je bilo vidjeti punu crkvu vjernika te ih pozvao da mole za svoju zemlju u kojoj žive,rade i školuju se, ali i za svoju Domovinu. Zamolio je starije da prenose na svoje mlade ljubav prema Domovini kao bi znali tko su i odakle su njihovi korijeni. Zatim naglasio da dolaze u svoju Domovinu što mogu više. 

Nakon Svete mise župnike je pozvao sve na banket koji je održan u dvorani ispod crkve. Na banketu je bilo oko 500 uzvanika za koje su mladi članovi Kolo grube Alojzije Stepinca te djeca iz Hrvatske Škole izveli prigodan program Najprije su otpjevali američku i Hrvatsku himnu , a Zaton otplesaki nekoliko hrvatskih kola želeći i tako približiti Domovinu. Na kraju banketa fra Nikola je zahvalio svima u ime župe, te Pastoralnog vijeća, Financijskog vijeća, vodstava i učiteljica Hrvatske škole i Kolo grupe Kardinala Stepinca i Društva svete krunice. Za dobru hrvatsku hranu pobrinulo se osoblje LaFortune čiji su vlasnici obitelj Jere i Ojdane Kursar . Viktor Šarić pobrinuo se za glazbu i dobro raspoloženje ,a hrvatska mladost je nastavila s plesom hrvatskih tradicionalnih kola. Na kraju slavlja je održana i bogata lutrija čiji prihod će financirati putovanje kolo grupe Kardinal Stepinac na Hrvatsku Kulturnu Estravagancu mladih Hrvata Amerike i Canade u Los Angelosu .

Autorica fotografija i teksta Ane Strazicic Rodriguez


image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

image.jpg

 
 
 
 
 
 
 


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.