Zajednička razredna večer Savezne gimnazije Kurzwiese u Željeznom (1922. – 2022.)

Zajednička razredna večer Savezne gimnazije Kurzwiese u Željeznom (1922. – 2022.)

Na kraju priredbe su djeca, koja su većinom tek u školi počela učiti hrvatski jezik, bila nagrađena zasluženim pljeskom, a večer je završila domjenkom na kojem su se posjetitelji okrijepili i družili

 U zadnjem tjednu ove školske godine i mjeseca lipnja učenici, kao i učitelji prvoga i drugoga hrvatskoga razreda Savezne gimnazije Kurzwiese u Željeznom (1922. – 2022.) pozvali su na zajedničku razrednu večer. Nakon ograničenja prošlih godina ova je večer bila prilika da djeca pokažu svoje znanje hrvatskoga jezika.

Odazvao se lijepi broj roditelja, rođaka, učiteljica i učitelja. Među gostima je bila i inspektoricu za hrvatski jezik na višim školama, mag. Karin Vukman-Artner, i naravno, direktorica škole, mag. Karin Rojacz-Pichler.

Prvi dio večeri učenici 1F razreda izveli su skeč „U školi“, koji su uvježbali sa svojom učiteljicom, Bettinom Preselj, i u kojem su gledateljima predstavili neke zabavne scene iz školske svakodnevnice.

U drugom su dijelu večeri učenici 2F razreda publici predstavili dramatiziranu verziju priče iz prvoga sveska serije „Priče o Franji“ autorice Christine Nöstlinger. Ovu knjigu su u drugom semestru pročitali kao razrednu lektiru na hrvatskom jeziku i zadnji tjedan školske godine uvježbali u obliku igrokaza sa svojim učiteljem, Julijanom Himmelbauerom.

Nakon igrokaza je učiteljica likovnoga odgoja, Martina Špiranec, prezentirala rezultate projekta koji je pokrenula s učenicima 2F razreda. S njima je preradila sadržaj jedne od priča o Franji u obliku kratkoga filma, kojeg su producirali pomoću stop-motion tehnike.

Cijelu večer je okrunio školski tamburaški sastav, u kojem sviraju učenici i učitelji pod vodstvom vjeroučitelja, Maxa Prennera. Tamburaški sastav je pratio školski zbor s kojim je vježbala učiteljica glazbenoga odgoja, Alexandra Gekle.

Na kraju priredbe su djeca, koja su većinom tek u školi počela učiti hrvatski jezik, bila nagrađena zasluženim pljeskom, a večer je završila domjenkom na kojem su se posjetitelji okrijepili i družili. Prijevod: dšš https://matis.hr/dogadanja/hrvatska-vecer-u-saveznoj-gimnaziji-u-zeljeznom/

Tekst i foto: https://www.gymnasium-eisenstadt.at/2022/06/29/kroatischer-abend/

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.