Peti hrvatski iseljenički kongres (HIK) počeo jučer u Mostaru

Prvo plenardno predavanje - HIK 2022

Peti hrvatski iseljenički kongres (HIK) – IZAZOVI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIŠTVA, održava se od 30. lipnja do 3. srpnja na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Kongres je započeo jučer svečanom svetom misom u Katedrali Marije Majke, a nastavio se kulturnom večeri u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača te danas 1. srpnja od 9 do 10 sati ceremonijom otvaranja (Filozofski fakultet) na kojoj su se obratili organizatori, partneri te dužnosnici iz političkog života BiH i Hrvatske. Govore prigodom otvaranja između ostalih su uputili predsjednik Programskog odbora Hrvatskog iseljeničkog kongresa dr. sc. Marin Sopta, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski Petar Palić, rektor Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Zoran Tomić i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. sc. Dragan Čović.

Nakon uvodnih govora i ceremonije otvaranja, uz organizatora Centra za istraživanje hrvatskoga iseljeništva i jednog od suorganizatora Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, uslijedilo je plenarno predavanje pod moderiranjem dr. sc. Marina Sopte na kojem su izlagali dr.sc. Damir Zorić iz Hrvatske udruge poslodavaca o temi Gospodarstvo i hrvatski identitet, dr. sc. Jasna Horvat, zamjenica dekana Ekonomskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku o temi Kulturni kapitali – ekonomski život glagoljice, te vrhbosanski nadbiskup dr. sc. Tomo Vukšić s temom Aktualni trenutak Katoličke Crkve u BiH. Mons. Vukšić iznio je statističke demografske podatke brojnosti Hrvata u BiH u posljednjih nekoliko godina, izrazivši nadu kako će se jednog dana moći održati i hrvatski useljenički kongres što je izazvalo odobravanje sudionika i gromoglasni pljesak.

Slijedi dvodnevni radni dio kongresa s brojnim zanimljivim panelima i promocijama. Kongres završava posjetom Međugorju svih sudionika HIK-a.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.