Hrvati katolici proslavili 100. obljetnicu župe Krvi Predragocjene u Queensu

100th Anniversary of Most Precious Blood Parish

Hrvatski katolici proslavili su 19. lipnja 100. obljetnicu župe Predragocjene Krvi „Svetkovinom Presvetog Tijela i Predragocjene Krvi Kristove“ i prekrasnom procesijom ulicama Astorije. Predsjedao je velečasni Robert J. Brennan, biskup Brooklyna. Tijekom proslave, ujedinjeni zborovi zajednica župe Predragocjene Krvi izveli su crkvene pjesme na engleskom, hrvatskom, španjolskom i tagalogu. Dirigenti zbora bili su Alexander Lateo, Albimari Garcia, Melba Barrameda i Astrid Kuljanić, a orguljaš Daniel Radtke. Glazbeni koordinator fr. Saša Ilijić, dr. muzikologije, je posebno u čast ove obljetnice skladao prekrasnu novu skladbu Aleluja koju je s zadovoljstvom prvi put ikada izvela klapa Astoria.

Crkva Predragocjene Krvi (Most Precious Blood Church) je rimokatolička župa u središtu Astorije, NY, i dom multikulturalne zajednice sastavljene od župljana različitog etničkog podrijetla ujedinjenih u zajedničkoj vjeri. Župa Predragocjene Krvi služi više kulturnih skupina, a mise se slave svake nedjelje na engleskom, hrvatskom, španjolskom i tagalogu.

Katolici koji govore hrvatski pohađaju bogoslužja u župi Najdragocjenije Krvi u Astoriji od 1971. godine kada je župa osnovala ono što se danas zove Hrvatski apostolat blaženog Ivana Merza kako bi služila velikom valu useljenika iz bivše Jugoslavije. Zajednica je vrlo živahna. Na primjer, apostolat ima dvojezični program formiranja vjere koji pomaže nadolazećim generacijama da se ukorijene u pobožna nasljeđa svojih predaka. Uče i narodne plesove, ali i pjesme i molitve na hrvatskom jeziku. Ljudi žele sačuvati svoj jezik i kulturu koja je povezana s njihovom vjerom. Tri od sedam članova Župnog pastoralnog tima su Hrvati: fr. Vedran Kirinčić (župni upravitelj), fr. Saša Ilijić (župni vikar) i Nada Bernich (ravnateljica za formiranje vjere). Fr. Kirinčić i fr. Saša Ilijić obojica su “posuđeni” iz Krčke biskupije, koja dijeli svećenike sa Župom Krvi Predragocjene od početka hrvatskog apostolata 1971. godine.

Blaženi Ivan Merz (1896.-1928.) je kandidat za sveca koji je naviještao katoličku vjeru među sunarodnjacima Hrvatima, posebice mladima. Bio je istaknuti hrvatski katolički djelatnik, duhovni pisac te, kako ga je nazvao papa Ivan Pavao II., ʺistaknuti laik u svjedočenju Evanđeljaʺ. Merzov se grob nahodi i masovno pohodi u isusovačkoj crkvi odnosno bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, a o važnosti i značaju Ivana Merza dovoljno govori i činjenica da je Titov komunistički režim zabranio i sâm spomen njegova imena. Hrvatski apostolat župe Predragocjene Krvi sada nosi njegovo ime.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.