Hrvatski vinari zablistali na dodjeli nagrada TEXSOM 2022

TEXSOM 2022 Croatian wines

Hrvatska vinska alijansa (Croatian Wine Alliance), grupa svjetskih i američkih ekipa koje promoviraju hrvatska vina, jučer je sa zadovoljstvom objavila vijest da su hrvatski vinari višestruko nagrađeni na dodjeli nagrada TEXSOM u Texasu, ocjenjivanje koje je održano u svibnju ove godine. Dok je samo devet hrvatskih vinarija prijavilo svoja vina, sest ih je osvojilo ukupno devet nagrada, koje pokazuju dosljednu kvalitetu hrvatskog vinarstva.

“Oduševljeni smo što ocjenjivači na TEXSOM-u prepoznaju kvalitetu hrvatskog vinarstva i veselimo se što ćemo ove autohtone sorte predstaviti na TEXSOM Expo-u u kolovozu”, rekla je Mirena Bagur, osnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc., uvoznika i online trgovac s više od 70 hrvatskih vina isporučenih u većinu američkih država i lider Hrvatskog saveza vina. “Hrvatska vinska alijansa uvoznika, distributera i vinara zajedno radi na širenju znanja o hrvatskim autohtonim sortama, od kojih su mnoge bile zastupljene na TEXSOM-u, a očito su dobro prihvaćene od strane američkih sudaca. Osim toga, Amerikanci tijekom putovanja u Hrvatsku kušaju domaća vina, pa je, naravno, povećan interes da ih i dalje pijuckaju kod kuće.”

“Počašćeni smo što je naša malvazija istarska nagrađena Sudačkom selekcijom na TEXSOM-u, a to je velika potvrda da je naš rad s ovom domaćom sortom, već visokom reputacijom u Europi, konačno prešao ocean i potvrdio svoju poziciju u SAD-u”, rekao je Marko Fakin, vlasnik i vinar Vinarije Fakin, Motovun, Istra. “Hrvatsko vinarstvo je u svom najboljem izdanju i pozivamo američke suce i somelijere da se upoznaju s brojnim autohtonim sortama iz svih hrvatskih vinskih regija.”

The Journal of Wine Economics pohvalio je nagradu TEXSOM Awards zbog svoje sposobnosti da razlikuje kvalitetu i ponudi dosljednost ocjenjivanja iz godine u godinu i kao najselektivniju. Sažetak je da visoka razina sudaca, njihovo široko iskustvo i globalna perspektiva, dovode do selektivnije i smislenije raspodjele medalja. Detalji o rezultatima: https://texsom.com/results/

Od 2036 ukupno prijavljenih vina za dodjele nagrada 2022., TEXSOM Awards je rasporedio prijave za nagrade prema kategoriji pića, mjestu podrijetla i vrsti. Medalje se dodjeljuju na temelju zasluga kao bronca, srebro, zlato, platina i izbor sudaca. Od ocjenjivanih radova, suci su dodijelili 1.541 medalju: 70 medalja za sudačku selekciju, 70 platinastih medalja, 91 zlatnu medalju, 608 srebrnih medalja i 702 brončane medalje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.