Večer hrvatskog zajedništva - Kajkavska večer u Stuttgartu održana za Međimursku zakladu solidarnosti „Katruža“

Večer hrvatskog zajedništva - Kajkavska večer u Stuttgartu održana za Međimursku zakladu solidarnosti „Katruža“

Kajkavska večer u Stuttgartu i ove je godine bila večer hrvatskog zajedništva, pjesme i pozitivnih emocija. Treća je ovo po redu manifestacija u organizaciji društva „Hrvati Stuttgart“, a kao i prijašnjih godina, i ova je imala humanitarni karakter. Pod sloganom „Zajedno stvaramo dječje osmijehe“ okupila je više od pet stotina posjetitelja, a prihod je namijenjen Međimurskoj zakladi solidarnosti „Katruža“.

Za dobru atmosferu na Kajkavskoj večeri pobrinuli su se Zlatko Pejaković, Antonija Šola, Ivan Fiolić, grupa Bumerang i  Klapa Filiae Croatiae, a prijenos koncertne večeri emitirao se putem satelitske televizije. Bila je to večer u kojoj su se slušali stihovi o rodnom kraju i pjesme koje su spojile sve hrvatske krajeve. Svojim plesom večer su uljepšali članovi folklornog društva Krešimir Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart, dok je poseban gost večeri bio bivši hrvatski rukometni izbornik Lino Červar.

Inicijatori manifestacije su prijatelji i veliki humanitarci Denis Žeželj, voditelj društva „Hrvati Stuttgart“ , i umjetnik i pjevač Ivica Busija koji su istaknuli da je cilj Kajkavske večeri druženje Hrvata u domovini i inozemstvu, njegovanje tradicije, pjesme i jezika, ali i humanitarna nota kroz koju se pomaže potrebitima, a ove je godine odabrana Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ osnovana daleke 2000. godine sa svrhom pružanja pomoći građanima s područja Međimurske županije za potrebe liječenja, rehabilitaciju, operacije, transplantacije organa, nabave pomagala te nabavu lijekova u slučaju kada zdravstveno osiguranje ne podmiruje troškove ili ih ne podmiruje u cijelosti.

Iako su Međimurci već odavno bili poznati po svojoj velikodušnosti i spremnosti za pomoć potrebitima, Zaklada „Katruža“ u svom je djelovanju okupila brojne pojedince, udruge, tvrtke i institucije koje su nesebično usmjerile svoje resurse kako bi bile uz one kojima je to zaista neophodno. Godišnje dodijele oko 80 pomoći, a do sada je pruženo pomoći za više od 1700 korisnika za što je izdvojeno oko 6 milijuna kuna.

Donatorima je zahvalio upravitelj Zaklade „Katruža“, župan Međimurske županije Matija Posavec„Lijepo je vidjeti kako njegujete hrvatsku riječ, hrvatske običaje i hrvatsku kulturu. Čuvajte je i dalje. Ovo je velika večer za sve vas koji živite u drugoj državi, a organizacijom ove večeri pokazali ste veliko humano kajkavsko srce. Hvala vam na tome.“, poručio je župan Posavec.

Večeri su nazočili i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš, tamošnji župnik fra Nediljko Brečić i generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić koji je rekao kako je ponosan na Hrvate u Stuttgartu koji njeguju hrvatsku kulturu i jezik. „Jezik rodnog kraja nas definira, po njemu se prepoznajemo, ali i njega prenosimo. Najljepša sjećanja koja imamo vežu nas uz rodni kraj, a vi budite ponosni na svoj.“

U njemačkoj saveznoj pokrajini Baden-Württemberg živi i radi više od 125 00 Hrvata koji se okupljaju i druže kroz djelovanje društva koje povezuje i hrvatske obrtnike, poduzeća, klubove te s ponosom predstavljaju Hrvatsku u svijetu. Posebno veseli što se hrvatski jezik u ovoj pokrajini uči 30 godina kao dopunski jezik. Kako bi se dobra suradnja Hrvata u domovini i inozemstvu još ojačala župan Posavec je s generalnim konzulom Sablićem dogovorio da će se organizirati povezivanje s njemačkim gradom Mannheimom u razvoju IT sektora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.