U mađarskim mjestima uz granicu gdje žive Hrvati postavljeno 80 dvojezičnih ploča s nazivima ulica i javnih zgrada

U mađarskim mjestima uz granicu gdje žive Hrvati postavljeno 80 dvojezičnih ploča s nazivima ulica i javnih zgrada
U mađarskim mjestima uz granicu, gdje žive Hrvati, postavljeno je 80 dvojezičnih ploča s nazivima ulica i javnih zgrada, koje je financirala Međimurska županija, što je izniman doprinos sve boljim dobrosusjedskim odnosima dvije država, ali i pograničnog, lokalnog stanovništva. Župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je tom prigodom da je to postavljanje ploča ujedno mali, ali značajan korak u očuvanju hrvatskog identiteta, kulture i jezika u susjednoj državi.

Dobra suradnja i podrška pomurskim Hrvatima koji žive u naseljima uz granicu u Mađarskoj produbljena je postavljanjem ploča s nazivima ulica i ustanova, a postavljeno je ukupno 80 ploča. Svečanost otkrivanja održana je kod ploče posvećene Nikoli VII Zrinskom u Murakereszturu, koji je branio i područje uz rijeku Muru od Turaka, simbolično na samu obljetnicu njegova rođenja. „Sa naseljima i Hrvatima koji žive u pograničnom prostoru uz rijeku Muru u Mađarskoj dijelimo zajedničke vrijednosti identiteta, kulture i jezika, a razvoj suradnje produbljen je postavljanjem ploča ulica i ustanova s dvojezičnim natpisom u nekoliko naselja. Kroz niz prekograničnih projekata, kulturne i obrazovne aktivnosti, nastavit ćemo suradnju, posebno u pogledu očuvanja hrvatskog jezika, te će Međimurska županija pomoći u učenju hrvatskog jezika u mađarskim školama.“, poručio je u svom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dvojezična ploča simbol je zajedničke povijesti dvaju naroda, dvojezičnosti i obitelji Zrinski, od kojih su čak četvero Zrinskih bili i župani mađarske Zaladske županije. „Postavljanje ploča ima dvojako značenje. Ne samo da iskazujemo poštovanje prema našim precima, već i šaljemo poruku da ovdje žive i Mađari i Hrvati, da se govore dva jezika, da se njeguju dvije kulture i da će to tako biti i u budućnosti.“, kazao je načelnik Kerestura Robert Polgar.

Prema procjenama, u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata, a Međimurska županija već dugi niz godina radi na razvoju i očuvanju suradnje sa pograničnim županijama.

Počasni rektor i počasni građanin Kerestura dr. Karlo Gadanjij podsjetio je bogatu zajedničku povijest koju njeguju dva naroda. Počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Atila Kos, rodom upravo iz Kalacibe u kojoj je postavljena prva ploča, uputio je zahvale Međimurskoj županiji i županu Posavcu što svesrdno rade na očuvanju identiteta dvaju naroda. Naglasio je da je dužnost državne vlasti, lokalne i regionalne zajednice da brinu o svim građanima, pa tako i nacionalnim manjinama u drugim državama, a Međimurje je dobar primjer kako se brine o Hrvatima u Mađarskoj kroz razne prekogranične projekte, kulturne i obrazovne aktivnosti. Dodao je da se suradnja mora posebno ojačati u pogledu očuvanja hrvatskog jezika, a most kojim će se spojiti dvije države dodatno će ojačati suradnju i omogućiti gospodarski razvoj.

„Mi smo zajedno. A danas je povijesni i ponosni dan“ bila je glavna poruka veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. Mladena Andrlića koji je istaknuo da su ploče podsjetnik na prošlost, ali su one zapravo zalog za bolju sadašnjost i budućnost.

Prvu dvojezičnu ploču u Kalacibi svečano su otkrili župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Kerestura Robert Polgar, počasni konzul dr. Atila Kos i predsjednica mjesne manjinske samouprave Anica Kovač Kovago, a blagoslovili su ju mjesni župnik Csaba Vaslaban i župnik Župe sv. Leonarda u Goričanu vlč. Josip Drvoderić.

Na svečanosti su, uz govornike, bili i predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, savjetnici ministra Davorin Knežević i Karlo Kolesar, te državni tajnik i zastupnik u Mađarskom parlamentu Peter Cseresnyes, članovi Hrvatske manjinske samouprave Kerestur, zamjenik župana Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, načelnici međimurskih općina Sveta Marija, Donji Vidovec, Goričan i Kotoriba, Đurđica Slamek, Bojana Petrić, Emanuel Sinković i Dario Friščić.

Mještani okupljeni u Hrvatsku manjinsku samoupravu Kerestur objavili su i „Keresturski blagoslov“ te stihovima zahvalili na postavljanju dvojezičnih ploča: „Otpri Božek vusta naša, da se čuje fala naša, Otpri Božek srca Keresturčana i Kalacipčana, da zahvalimo dobročinstvo Međimurja. Od denes se saka vulica štima, kaj horvacko ime ima. Ori se sakomo kaj je naše selo horvacko, si skupa na glas kričimo – Hvala ti Međimurska županijo“.

Na samom kraju svečanosti položeni su vijenci kod Novog Zrina, gdje je grof Nikola VII Zrinski dao izgraditi svoju utvrdu na lijevoj strani Mure za obranu od Turaka, a u kulturno-umjetničkom programu nastupili su učenici i nastavnici Osnovne škole „Nikola Zrinski Kerestur“ i Zrinski kadeti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.