Imaju li hrvatske škole jezika u Australiji budućnost?

Imaju li hrvatske škole jezika u Australiji budućnost?

Imaju li hrvatske škole jezika u Australiji budućnost?

Imaju – zaključio je autor ovog teksta koji je prisustvovao radnom sastanku učiteljica hrvatskog jezika u hrvatskom klubu “Kralj Tomislav” u Sydneyu, 9.4.2022. – kada je vidio njihovu ljubav, zauzetost i žar kojom su govorili o svom poslu. Radni sastanak sazvala je gospodja Renata Nikoletić koja je predsjednica SOHEŠA te istovremeno radi u tri hrvatske škole te je i članica odbora Zaklade Hrvatskih studija u Sydneyu

SOHEŠ ­je Središnji odbor hrvatskih etničkih škola a osnovan je 1976. godine kao krovna organizacija svih hrvatskih škola u Australiji, na inicijativu učitelja i uz pomoć i podršku klubova, crkve i cjelokupne zajednice.

Kao priznata organizacija SOHEŠ je imao veoma važnu ulogu u hrvatskoj zajednici. Uz brigu o školama i uz pomoć članova zajednice, aktivno se angažirao i radio na priznanju hrvatskog jezika, na otvaranju srednjih škola i priznanju hrvatskoga jezika kao predmeta za maturu, na otvaranju prvog odjela za studije hrvatskoga jezika na Macquarie University i osnivanju Zaklade hrvatskih studija.

Trenutno, Središnji odbor hrvatskih etničkih škola NSWa ima šest škola na različitim lokacijama u Sydneyu u koje je ove godine upisano oko dvijesto učenika. Nastava se održava jednom tjedno po dva sata, radnim danima navečer i subotama popodne. Polaznici su većinom druga i treća generacija djece hrvatskih iseljenika. U škole se mogu upisati djeca od vrtića(Kindergarten)pa do završnog razreda srednje škole.

Zadaci Središnjeg odbora hrvatskih etničkih škola su povezivanje i briga o školama članicama, pomoć i potpora učiteljima, te pribavljanje financijske pomoći za škole kroz razne programe. Cilj naših hrvatskih škola je očuvanje identiteta kroz njegovanje i promidžbu jezika, predstavljanje povijesne, kulturne i prirodne baštine, te pridonošenje razvijanju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu.

Zadnjih dvadesetak godina broj polaznika škola hrvatskoga jezika je konstantno u padu. Razlozi su mnogobrojni, od sve manjeg interesa za učenje hrvatskog jezika do nedostatka podrške i financijske potpore školama, a situacija je trenutno još i dodatno otežana zbog pandemije COVID-19.

Brigu o školama SOHEŠa i njihovom opstanku vodi mali broj učitelja i članova odbora uz podršku obitelji čija djeca pohađaju nastavu hrvatskog jezika. Učitelji taj složen, odgovoran i zahtjevan posao obavljaju u svoje slobodno vrijeme, na volonterskoj bazi, iz ljubavi prema jeziku i domovini, a u interesu cjelokupne zajednice.

Tekst: Petar Mamić Foto; SOHEŠ Domovina.info

https://matis.hr/dogadanja/o-buducnosti-hrvatskih-skola-u-austral

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.