Mladi i stručnjaci u prevenciji konferencijom u Čakovcu poručili – “Nasilje nije cool!”

Mladi i stručnjaci u prevenciji konferencijom u Čakovcu poručili – “Nasilje nije cool!”

U multimedijalnoj dvorani Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Savjet mladih Grada Čakovca održao je konferenciju i panel raspravu “Nasilje nije cool”, na temu nasilja među mladima i vršnjačkog nasilja. Pritom je na jednom mjestu okupio redom stručnjake adekvatne za otvaranje važnih tema i davanja rješenja po pitanju vršnjačkog nasilja te nasilja među mladima.

Uz 50-ak prisutnih djece i mladih iz čakovečkih osnovnih i srednjih škola te predstavnika stručnog osoblja škola, održana je panel rasprava na kojoj su sudjelovali Ljerka Cividini, u funkciji gradonačelnice Grada Čakovca i profesorice prometne grupe predmeta u srednjoj školi, dr. med. Diana Uvodić – Đurić, dr.med., specijalist školske medicine, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti – adiktolog pri Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec, Jelena Wrana Kovač iz Centra za socijalnu skrb Čakovec – stručne cjeline za maloljetničku delikvenciju te ravnateljica škole domaćina ETŠ-a Bosiljka Vinković Kukolić. Ravnateljica je iskoristila priliku da pozdravi sve prisutne, zahvali čakovečkim mladima na pokretanju ključnih pitanja i tema te rekla kako se nalaze u školi koja ima nultu toleranciju na nasilje. “Pozdravljam vas u ime 600 učenika naše škole, škole koja naglasak stavlja na dijalog i mogućnost da se djeca uvijek imaju kome obratiti. Učenike učimo da smo tu samo zbog njih, da smo otvoreni za sve njihove probleme i da nikada ne smiju biti maltretirani ili trpjeti nasilje”, objasnila je.

Sve prisutne u uvodu je pozdravio i Lovro Horvat, predsjednik Savjeta mladih Grada Čakovca koji je naglasio kako su panel čakovečki mladi organizirali s ciljem otvaranja diskusije i olakšavanja djeci i mladima razgovor o ovim temama. Naglasak je stavio na prevenciju, koja se očituje u vidu ovakvih panela, otvorenih rasprava, održavanja Vijeća za prevenciju čiji su dio i članovi Savjeta mladih, ali i posebnih savjetovališta za djecu i mlade. Samim time su sve prisutne na suradnju i javljanje bez straha i stigme pozvale volonterke, Ivana Vugrek, dipl. psihologinja i Asja Supančić Balog, dipl. soc. radnica te predstavile svoj rad u okviru Savjetovališta za djecu i mlade Grada Čakovca. Svima njima mogu se javiti djeca i roditelji, potpuno anonimno, a one će ih saslušati i pomoći im u prostorima Gradske vijećnice jednom tjedno.

Dr. Uvodic Durić objasnila je pojam nasilja kao grubo ili okrutno ponašanje prema nekoj osobi, koje ima za cilj povrijediti, a svako treće ili četvrto dijete barem je jednom bilo žrtva nasilnog ponašanja. Vršnjačko nasilje često označava nasilje koje se ponavlja i dovodi žrtvu u podređen položaj, često se isto prikriva te je objasnila mladima da nitko nema pravo biti nasilnik te da nasilje ne smiju tolerirati, ni kao promatrači. Pritom je sve koji žele porazgovarati i potražiti pomoć pozvala da se jave u ZZJZ, u službu se može ući bez uputnice, uz prethodnu najavu. Načelnik Jurčević iskoristio je priliku da naglasi kako je Hrvatska jedna od sigurnijih zemalja u Europi, a sigurne su i međimurske škole. Naglašava da je malo nasilja, kada se govori o fizičkom nasilju, a više psihičkog nasilja.

Predstavnica Centra za socijalnu skrb naglasila je da bilježe tri puta više prijava, što ne znači da je više nasilja već osviještenosti među građanima i školama. Pozvala je roditelje na otvorenost i na dijalog te naglasila kako nikome nije namjera kritizirati, već isključivo pomoći. Gradonačelnica Cividini objasnila je da je situacija u čakovečkim školama dobra, da se s djecom kvalitetno radi i da je godinama naglasak upravo na prevenciji. Grad Čakovec u svojoj ingerenciji ima 5 redovnih osnovnih škola (I., II. i III. OŠ, OŠ Kuršanec i OŠ Ivanovec). OŠ Ivanovec ima zaposlena 2 stručna suradnika: knjižničara i pedagoga, kao i sve ostale škole, no nema zaposlenog psihologa, kao ni OŠ Kuršanec i Ivanovec. II. osnovna škola u fazi je raspisivanja natječaja nakon dozvole Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, dok psihologa imaju I. i III. OŠ Čakovec, iako su kao i ostale škole slale zamolbu ministarstvu, no ista je odbijena.

Ono što je istakla kao posebno veliku opasnost današnjice je cyberbullying, točnije nasilje i zlostavljanje na društvenim mrežama u niz oblika, kojim posramljuju svoje vršnjake. Dodala je da bi digitalna pismenost djece i mladih morala biti na višoj razini, a tu nije izdvojila ni one nešto starije.

Na kraju konferencije omogućena je otvorena rasprava u kojoj je svaki sudionik imao pravo postavljati pitanja panelistima, a dio učenike iznio je svoje ideje, razmišljanja ili iskustva. Svi prisutni zaključili su kako je prevencija najvažnija, uz bok jasnom i iskrenom dijelogu, kako s djelatnicima škola, učenicima, tako i roditeljima. Čakovec i Međimurje mogu se pohvaliti minialnim brojem vršnjačkog nasilja, no i samo jedan primjer maltretiranja u bilo kojem obliku, nije prihvatlj.

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.